Nok er nok: Onsdag var der stor demonstration foran rådhus

Gang på gang er forhandlingerne om en ny overenskomst brudt sammen. Onsdag var der stor demonstration foran rådhuset i Aarhus

"Nok er nok", blev der onsdag eftermiddag råbt på Rådhuspladsen i Aarhus, hvor flere hundrede - måske endda tusind - aarhusianere i dag demonstrerer.

Overenskomstforhandlingerne mellem offentligt ansatte og arbejdsgiverne i staten, regionerne og kommunerne er gang på gang brudt sammen.

Og natten til onsdag meldte Forligsinstitutionen så ud, at den mulige storkonflikt er udskudt indtil 14 dage.

Det var den samlede fagbevægelse i Aarhus, der i dag arrangerede den store demonstration foran Rådhuset for at sende et signal til arbejdsgiverne om, at de vil have en fælles løsning.

quote Der er alt at kæmpe for. Vi er i den situation, hvor forhandlingerne nu er i 11. time.

Jesper Skorstengaard, formand, DKF

Men selvom konflikten nu er i forlænget spilletid, så mener Jesper Skorstengaard, der er formand for Den Kommunale Fællesrepræsentation i Aarhus, stadig, at der er meget at kæmpe for.

- Der er alt at kæmpe for. Vi er i den situation, hvor overenskomstforhandlingerne nu er i 11. time, og alle de mennesker, der er mødt op i dag, de ønsker sig en løsning og en anerkendelse for det stykke arbejde, de gør hver dag, siger han og uddyber:

- Vi kan gøre rigtig meget. Vi kan vise, at det ikke bare er noget, der sker i København, men det er noget, der sker rundt omkring i hele landet, siger han.

Men i dag var der også et andet vigtigt budskab på dagsordenen. Demonstranterne har nemlig sendt et brev til Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), der også er formand for KL, hvori de opfordrer til, at han også lægger et pres på sin del af forhandlingerne.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND sendte onsdag live fra demonstrationen på Rådhuspladsen i Aarhus:

Uvisheden fylder i hverdagen

Det er emner som blandt andet lønrammen, arbejdstid og den betalte frokostpause, der er omdrejningspunktet for forhandlingerne.

Og med de 14 dages udsættelse betyder det nu, at det er den 6. maj, at en strejke kan bryde ud. Udløber de 14 dage uden resultat, kan en lockout af de offentligt ansatte træde i kraft 12. maj. 

Sådan så det ud onsdag til demonstrationen på Rådhuspladsen i Aarhus.
Sådan så det ud onsdag til demonstrationen på Rådhuspladsen i Aarhus.

Men der er bred enighed blandt flere af de fremmødte, om at der stadig er meget at kæmpe for.

- Nu har vi i så mange år holdt tilbage, og nu synes jeg, det er på tide, at vi får noget, siger Åse Petersen fra Aarhus Universitet og tilføjer:

quote Nu har vi i så mange år holdt tilbage, og nu synes jeg, det er på tide, at vi får noget.

Åse Petersen, Aarhus Universitet

- Jeg tror på det denne her gang. Det er første gang, jeg nogensinde har set så stort et sammenhold, siger hun og fortæller, at den konstante uvished også er noget, der fylder i hovedet.

Også for Maria Svendsen, der er sygeplejerske, er der stadig meget at kæmpe for, men den mulige konflikt og de lange forhandlinger fylder i hverdagen.

- Det fylder, hvad det er for en løsning, vi kommer frem til. Jeg synes, det er utroligt, at vi her i 2018 har en stor problematik omkring ligeløn - at kvindefagene skal ligge så langt bagefter de traditionelle mandefag. Det overrasker mig, siger hun.

Forhandlingerne fortsætter fredag mellem parterne på både det regionale, kommunale og statslige område.

Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Ny forhåndsaftale i hus: Danmark har sikret sig retten til over 14 millioner vacciner

Unge fra Egaa Gymnasium frygter endnu en heksejagt

Præcise smittetal kommer frit frem: Unge frygter heksejagt

2-årige Anika har en alvorlig, dødelig sygdom, som ikke kan blive behandlet i Danmark. Behandlingen koster 15 millioner kroner og skal laves i Ungarn

2-årige Anika er dødeligt syg: Behandlingen koster 15 millioner kroner, nu samler kolleger ind

sex sexsygdom klamydia

Unge i Aarhus skal lære om sugardating i skolen

COVID-19 corona test forum horsens

Se tallene: Så mange nye er smittede i din kommune

Genrebillede Penge

Flere kvinder snydt: Bagmænd hæver tusindvis af kroner