Mørke skyer over nyt hovedsæde

Vestas fyrer og mister omsætning

00:43

1 af 2

Det går rimeligt godt med salget af vindenergi, men fyringer kan ikke undgås i verdens førende vindmøllefabrik Vestas, fordi økonomien i verdens lande er presset.

Dermed blev der kastet mørke skygger over dagen, der skulle have været en festlig indvielse af Vestas nye hovedsæde på Randersvej i Aarhus

Dertil kommer, at Vestas får tab på en dårligt fungerende fabrik i Tyskland.

Samtidig opgiver koncernen sit mål om at nå op på det, som var planlagt i den såkaldte triple 15-plan - en årsomsætning på 15 milliarder euro om året i 2015.

Hvor meget de nye fyringer kommer til at ramme i Danmark i den efterhånden meget internationale koncern, vides endnu ikke. Men de rammer i løbet af 2012, sagde Vestas-direktøren Ditlev Engel på et pressemøde i Aarhus. Senest i begyndelsen af februar kommer der tal på.

De seneste år har Vestas fjernet mange stillinger både i administrationen og i produktionen i Danmark. Senest for et år siden, da over 1100 job blev fjernet i Nakskov, Skagen, Viborg og Rudkøbing.

- Vi vurderer, at vi i hvert fald i den vestlige verden er på vej ind i en endnu vanskeligere økonomisk tid de kommende år. Det påvirker Vestas og resten af vindbranchen, siger han.

Vestas er en kæmpe koncern med 22.000 ansatte på verdensplan og stadig færre i Danmark. Produktionen er centreret i området omkring Ringkøbing. Men Ditlev Engel siger, at det er vigtigt at bevare Danmark som et fyrtårn inden for udviklingen af vindenergi.

På et pressemøde erkendte han, at Vestas har haft voldsomme problemer med en fabrik i Travemünde i Tyskland. Fabrikken har slet ikke levet op til målet for produktion til Vestas' større møller.

- Men det problem er ved at blive løst, sagde Ditlev Engel, efter at han selv besøgte fabrikken for ganske nylig. Vestas-chefen oplyste, at produktion af koncernens nye megastore mølle - V164 - først bliver sat i produktion i 2015, når kunder er interesserede i at købe den.

De nærmeste år er markedet i USA noget usikkert på grund af ændring af reglerne for støtte til vindmøller, mens der eksempelvis er gode forventninger til Canada, Mexico og Brasilien.