Mobile haver: Projekt i børnehøjde

Elever på Gudenåskole i Ry har fået et haveprojekt som en del af undervisningen

03:30

1 af 2

Kartofler og radisser er en del af undervisningen for eleverne i 4. klasse på Gudenåskolen i Ryg, og de får selv lov til at have fingrene nede i jorden.

De er med i et pilotprojekt for 500 elever i Skanderborg Kommune, og det er Foreningen Mobile Undervisningshaver, der står bag idéen.

Idéen har været undervejs længe, og klasselærer Ann Boes er glad for, at hendes klasse har fået grønne fingre på skoleskemaet.

- Det var en fantastisk lejlighed til at få gjort børnene opmærksom på, at de ting vi spiser ikke bare kommer ud af en boks, men faktisk kommer af jorden, siger Ann Boes.

Eleverne går til opgaven med stort engagement og nogen af dem troede, at de havde måske håbet, at de kunne slippe for den almindelige undervisning, men sådan gik det ikke.

- Det var rigtig sjovt den dag, jeg fortalte, at det skulle vi arbejde med indtil den 7. oktober. Så sagde de: "Ej, så længe. Skal vi så slet ikke lave andet?" Og det skulle vi jo altså, griner Ann Boes.

Pilotprojektet har også givet en tur ned i SuperBrugsen, der skal fungere som læringsrum, og brugsuddeler Anders Rasmussen fortalte gladeligt om grøntsagerne. Det gjorde eleverne klogere, og de fandt blandt andet ud af, at kartofler kan komme fra Mallorca og hvorfor de økologiske kartofler koster lidt mere.

Køkkenhaven hitter

Komplet pakkeløsning

De mobile haver er blevet leveret med kasser, jord, dyrkningsvejledning, videoer og undervisningsmateriale, og børnene får selv lov til at gøre det "beskidte" arbejde.

Det praktiske arbejde har sine fordele.

- Mange børn lærer ikke ved at sidde med en bog foran sig. De fleste børn lærer ved at erfare rent praktisk, få hænderne i og erkende, at nu er luften kold omkring mig, så jeg bliver nok nødt til at få en jakke på, når jeg skal stå her så længe. Der er mange side-læreting i at lave de her projekter, fortæller Ann Boes.

Cirkus på skoleskemaet

Foreningen Mobile Undervisningshaver fortæller, at der er mulighed for at etablere et samarbejde med plejehjem, børnehave eller tage de mobile haver med på en trailer, når skolen holder lukket i sommerferien. På den måde vil der altid være nogen til at passe grøntsagerne.

Udlandet viser også interessen for de mobile haver, og foreningen Mobile Undervisningshaver er blandt andet blevet inviteret en tur til Berlin for at fortælle om konceptet.

Du kan lidt af indslaget med de mobile haver i ovenstående video.

Du kan se hele udsendelsen af "Livet + det løse" her.