Mister næppe statsborgerskab

Trods politianmeldelse mister århusiansk imam næppe statsborgerskabet, vurderer juraeksperter.

De imamer, der er blevet meldt til politiet for landsskadelig virksomhed, risikerer næppe at miste deres statsborgerskab. Og truslen mod danske interesser er umiddelbart heller ikke alvorlig nok til at fratage dem deres opholdstilladelse, vurderer juraeksperter.

Politiet har modtaget i alt 17 anmeldelser mod bl.a. de danske imamer, der i efteråret rejste til Mellemøsten for at samle støtte til deres kritik af Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed. Blandt imamerne er århusianske Ahmed Akkari, der har været på rejse i Egypten.

Men for at blive dømt for landsskadelig virksomhed og miste statsborgerskabet skal man have overtrådt paragrafferne 99, 100 eller 111 i kapitel 12 og 13 i straffeloven, og det har imamerne ikke, vurderer professor, dr.jur. Henning Koch, Københavns Universitet.

- Det vil sige, at man skal have begået handlinger med henblik på at påføre Danmark krigslignende tilstande, have kommet med verbale udtalelser, der tilskynder til sådanne krigslignende tilstande, eller ved udenlandsk bistand at omstyrte statsforfatningen. Og på baggrund af det vi ved om bagtalelser og forkerte udlægninger af Jyllands-Postens tegninger, kommer de pågældende imamer ikke i nærheden af at åbne hverken kapitel 12 eller 13, siger han.

Sagen kan derfor kun rejses, hvis justitsministeren påbyder rigsadvokaten at gøre det. /ritzau/