Mistanke bekræftet: Rå mælk gjorde 100 børn syge

Det var rå mælk, der gjorde 100 elever fra Hammel syge, da de for to uger siden besøgte en bondegård. Det viser laboratorieprøver fra Fødevarestyrelsen

Genrefoto. Foto: Torkil Adsersen - Scanpix

Næsten 100 elever fra Skovvangskolen i Hammel lå syge i sengen med tynd mave og feber i løbet af sidste uge.

Den 16. juni besøgte 220 elever fra indskolingen nemlig en bondegård, hvor en del af dem smagte på rå mælk.

Skolelederens og en del forældres mistanke var umiddelbart, at det var mælken, som havde gjorde børnene syge.

Læs også 100 skolebørn blev syge efter bondegårdsbesøg

Det var nemlig de børn, der havde smagt på mælken, som først blev syge. To ud af otte klasser havde ikke smagt på mælken, og det var kun efter, at elever fra de otte klasser blev syge, at nogle af eleverne, der ikke havde smagt mælken, også blev syge.

Mistanken var, at disse børn var blevet smittet.

Ingen spor efter første undersøgelse

Efter de første 15 forældre havde ringet ind og meldt deres børn syge, kontaktede skolen embedslægen, som undersøgte sagen.

Læs også Dobbelttjek din kylling: Der kan være farlige bakterier i den

Det første, lægen gjorde, var at undersøge den mælketank, hvor mælken var opbevaret. Tanken var, at den kunne afsløre spor efter bakterier, der kunne have gjort børnene syge.

- Men vores prøver fra mælketanken viste, helt som ventet, ikke spor efter bakterier. Ganske enkelt fordi tanken var rengjort, og der var kommet ny mælk i den, siger Nikolas Hove, Beredskabschef fra Fødevarestyrelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Afføringsprøver bar på svaret

Da denne undersøgelse ikke gav et brugbart resultat, var næste skridt derfor at tage afføringsprøver fra eleverne og sende en spørgeskemaundersøgelse til forældrene. På den måde var tanken, at prøverne kunne vise spor efter sygdomsfremkaldende bakterier.

Læs også 700 burgerbøffer stjålet fra små purkes fodboldskole

Undersøgelsen gav pote, og nu er der svar. Afføringsprøverne viser, at mistanken kan bekræftes: Det var den rå mælk, som gjorde børnene syge.

Vi er ikke i tvivl om, at det var mælken, der gjorde de næsten 100 elever og lærere fra Hammel syge. 

 Nikolas Hove, Beredskabschef fra Fødevarestyrelsen

- Vi er ikke i tvivl om, at det var mælken, der gjorde de næsten 100 elever og lærere fra Hammel syge. Afføringsprøver fra en række elever indeholdt campylobakter-bakterier, som kan findes i upasteuriseret mælk. Og fra vores spørgeskemaundersøgelse kan vi se, at næsten halvdelen alle af de, der blev syge, havde drukket mælk fra gården, siger Nikolas Hove.

Den mest sygdomsfremkaldende bakterie

Den halvdel, som ikke havde drukket af mælken, men som stadig blev syge skyldtes, at børnene efterfølgende var blevet smittet. Skolen var også efterfølgende opmærksom på, at aflyse alle fællesarrangementer i indskolingen samt bruge en masse håndsprit.

Campylobakter er de bakterier i landet, som gør flest mennesker syge. Årligt bliver der registreret omtrent 4.500, der bliver syge af bakterien. Men Statens Serum Institut formoder at det reelle tal sandsynligvis 10-20 gange højere, fordi mange ikke går til lægen. 

Læs også Smager din ketchup sært? Så tjek lige salgsdatoen

Bakterien findes i tarmene på de fleste slagtedyr og kan blive spredt via gødning, afføring, slagtning og, som i dette tilfælde, gennem rå mælk. Få dråber kødsaft med campylobacter er nok til, at man bliver syg. Det fortæller Fødevarestyrelsen.

Skolelederen fortæller, at de fleste elever blev raske inden skolernes sidste skoledag fredag d. 23. juni.