Minister: Vi skal lave en langsigtet udviklingsplan for psykiatrien

Fredag mødtes sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) med Linda Heide Ottosen, hvis søn døde efter et svigt i psykiatrien

00:52

Psykiatrien har de seneste måneder været i fokus, hvor sager om psykisk syge, der blev udskrevet uden, at der var fundet kvalificerede tilbud til dem.

En af dem var østjyske Jonatan, som TV2 ØSTJYLLAND tidligere har fortalt om, og i dag, fredag, var Jonatans mor på besøg i Folketinget. Her skulle hun blandt andet tale med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

Efter mødet fortalte ministeren, at der skal laves en langsigtet plan for psykiatrien.

- Jeg har allerede som sundhedsminister iværksat en række initiativer, både en kulegravning af psykiatrien, hvor der kommer anbefalinger her til januar, og vi på baggrund af det laver en langsigtet udviklingsplan til psykiatrien, siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:

- Og så har jeg også afsat mange flere penge til psykiatrien, både børn og ungepsykiatrien med børn- og ungepuljen, men også før det, det at oprette 150 særlige pladser, og så har vi som regering hele tiden et særligt fokus på psykiatrien, fordi vi har behov for at løfte psykiatrien. Der er mange steder, det ikke er godt nok i dag. 

Linda Heide Ottosen mødtes fredag med Ellen Trane Nørby.

Møde med Jonatans mor

Linda Heide Ottosen er mor til Jonatan Heide Becker, som døde efter et svigt i psykiatrien. Historien om Jonatan har skabt politisk debat om psykiatriens vilkår.

For mig handlede det om at høre Lindas oplevelser og det forløb, som Jonatan var igennem, som jeg ikke synes sender et signal om en psykiatri, der fungerer.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Hun mener, at der skal gøres noget, så der ikke er flere, der ender som hendes egen søn. Derfor inviterede hun sig til et møde med sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Et møde, som ministeren takkede ja til.

- For mig handlede det om at høre Lindas oplevelser og det forløb, som Jonatan var igennem, som jeg ikke synes sender et signal om en psykiatri, der fungerer, hvor der har været alt for mange svigt. Som sundhedsminister ønsker jeg en bedre psykiatri, end det vi oplever i dag, og forudsætningen for, at vi kan få en bedre psykiatri, det er også, at vi lytter til dem, der har haft dårlige oplevelser, så vi ved, hvor vi kan forbedre, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby efter mødet med Linda Heide Ottosen. 

01:00

VIDEO: Se Linda Heide Ottosen reaktion på mødet med sundhedsministeren.

Luk video

Rød blok vil have handleplan

Der mangler stabilitet i psykiatrien, mener Enhedslisten. Derfor har de med opbakning fra resten af de røde partier foreslået, at der bliver igangsat en handlingsplan for psykiatrien. 

Læs også Røde partier kræver ny psykiatri-handleplan

Forslaget skal fremsættet i dag, fredag i Folketingssalen, hvor Enhedslisten har kaldt til debat om psykiatrien.

- Psykiatrien finansieres i for høj grad for projektpuljemidler og andre midlertidige løsninger via satspuljen. Det giver en række problemer i forhold til at sikre kontinuitet, siger psykiatriordfører for Enhedslisten, Stine Brix, til TV2 ØSTJYLLAND.

Heri er Region Midtjyllands formand Anders Kühnau (S) enig. Han kritiserer regeringen for at undlade at afsætte penge til psykiatrien i den seneste finanslov:

- Og det er simpelthen misvisende, når ministeren peger på, at hun har tilført området midler gennem satspuljen. For puljerne er mindre end tidligere og samtidig udløber pengene til de satspuljeprojekter, vi har kørt med succes i år. Området mangler penge.