Minister: Uacceptabelt!

Suspenderer AC Børnehjælps ret til adoption

Foto: Steen Brogaard

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har fredag varslet det aarhusianske adoptionsbureau AC Børnehjælp om en foreløbig suspension af retten til at formidle adoption.

Det skyldes, at Ankestyrelsens Familieretsafdeling har vurderet, at der er stor usikkerhed om organisationens økonomiske situation, og at det gennemførte tilsyn skaber betydelig tvivl om AC Børnehjælps evne til at leve op til sine forpligtelser.

I en pressemeddelelse oplyser socialministeren, at AC Børnehjælp har givet forkerte oplysninger om organisationens økonomi.

- Det finder jeg helt uacceptabelt, siger Annette Vilhelmsen.

Se: Mister ret til adoptioner

- Jeg kan ikke se anden udvej end at suspendere AC Børnehjælps formidlingsarbejde, mens vi får fastlagt, hvordan vi bedst kan få fortsat en adoptionsformidling for de mange mennesker, som er på ventelisten, siger hun i pressemeddelelsen.

AC Børnehjælp fik i en tilsynsrapport fra 2013 skarpe anmærkninger fra Ankestyrelsen for at have rod i økonomien.

Eksempelvis fremgik det, at bureauet gennem syv måneder i 2012 slet ikke bogførte sine udgifter. Det kaldte Ankestyrelsen "yderst kritisabelt, helt uacceptabelt og i strid med almindelige gældende principper for forsvarlig økonomistyring".

Se: Derfor griber ministeren ind

Der står lige nu lidt over 400 ansøgere på venteliste til adoption hos AC Børnehjælp, og dem vil socialministeren koncentrere sig om at hjælpe.

- Vi har også et ansvar over for de ansøgere og de børn, som uforskyldt står midt i det hele. Det er helt essentielt for mig, at vi med den endelige løsning af sagen holder os for øje, hvordan vi bedst muligt hjælper disse kommende familier.

- Det er netop for at beskytte dem, at jeg har besluttet at iværksætte denne meget vidtgående reaktion, siger ministeren.