Minister skal se på kunstudlejning fra museer

Kunstmuseet ARoS i Århus vil gerne skaffe sig indtægter ved at udleje værker til private firmaer, men det er i strid med museumsloven.

Århus' økonomisk trængte kunstmuseum ARoS vil gerne skaffe sig indtægter ved at udleje værker fra museets magasiner til private virksomheder. Men det vil være i strid med museumsloven. Derfor bliver kulturministeren nu bedt om at afdække mulighederne for en ændring af paragrafferne.

Det skriver Århus Stiftstidende.

ARoS' direktør Jens Erik Sørensen lancerede ideen om at lease kunst ud et par dage efter, at en kulegravnings-rapport har pålagt ham at finde nye indtægter. Han havde blot ikke tjekket, om museet har lov til at lease værker ud. Og det har museet ikke. For ifølge Kulturarvstyrelsen skal museernes værker - også dem i arkiverne - være tilgængelige for borgerne.

Men dermed er ideen ikke nødvendigvis død. For selv om det konservative medlem af folketingets kulturudvalg Henriette Kjær har betænkeligheder ved den, finder hun den så interessant, at hun vil bede sin partifælle, kulturminister Carina Christensen overveje, om loven skal ændres, så landets museer får den mulighed.

- Det er ikke nogen helt enkel problemstilling. Helt grundlæggende mener jeg jo, at kunst indkøbt for offentlige midler skal være fuldt tilgængelig for offentligheden. Samtidig har jeg stor forståelse for ARoS' idé. Hvorfor skal flere hundrede værker være gemt væk i mørke magasiner, hvis de kan skabe glæde i nogle private virksomheder og blive set af folk, som måske ellers ikke ville opleve kunsten på museer, siger Henriette Kjær til Århus Stiftstidende.

Forslaget finder dog ikke megen sympati hos SF's medlem af kulturudvalget, Pernille Frahm:

-Jeg synes ikke umiddelbart, at leasing af kunst til virksomheder lyder som en god idé. Kunstmuseerne skulle jo nødig udvikle sig til en formidlingscentral for dem, der har råd til at betale for at få kunst på væggen, siger Pernille Frahm, som dog gerne vil mødes med kulturministeren om sagen - for at få hævet støtten til ARoS:

- Jeg vil have rettet op på den skæve tilskudspolitik til museerne. Det kan ikke være rigtigt, at
fordi et amt i sin tid har givet væsentligt mere i tilskud til et kunstmuseum end et andet, at staten så bare bevidstløst skal videreføre den støtte. Vi må kigge på, hvordan tilskudsmidlerne kan fordeles mere ligeligt, lyder meldingen fra Pernille Frahm ifølge avisen.