Minister roser slagteri-plan

- Flere bør få kreativ lønaftale

erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen roser de østjyske slagteriarbejdere. Foto: Lars Svankjaer

Der er brug for at gøre op med stive og firkantede lønsystemer i danske virksomheder.

Sådan lyder budskabet fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), der ifølge Politiken roser de slagteriarbejdere, som mandag erklærede sig villige til at aflevere en del af lønnen for at redde job på Danish Crown i Horsens.

Den historiske aftale, som slagteriarbejderne skal stemme om, bør inspirere andre virksomheder, så danske produktionsjob kan fastholdes i presset fra den globale konkurrence, mener ministeren.

Samtidig skal virksomheder og medarbejdere i langt højere grad dele gevinsten og risikoen ved produktionen, lyder det fra Henrik Sass Larsen.

Se: Medarbejdere skal investere i svin

- Jeg så gerne, at man på de enkelte virksomheder lavede nogle meget forpligtende aftaler om, at arbejdsgiveren investerer i virksomhedens fremtid, hvis de ansatte så til gengæld accepterer nogle andre lønninger, der er betinget af, hvordan virksomheden udvikler sig, og hvor meget den henter hjem på indtjeningen, siger han til Politiken.

Erhvervsministeren understreger, at den slags aftaler ikke giver mening i de virksomheder, hvor indtjeningen er i top.

Også fagbevægelsen er tilfreds med aftalen i Horsens, men den skal ikke brede sig til andre brancher, lyder advarslen fra LO's formand, Harald Børsting, der ikke bryder sig om Sass Larsens lønanalyser.

Se: Har før raset mod lønnedgang

- Vi har ikke brug for nogen, som "kloger" sig om kreative lønmodeller. Kreativiteten udfolder sig hver dag ude i virksomhederne, hvor de ansatte tager ansvar for virksomhedernes fremtid, siger han til Politiken.

Til gengæld sender Venstres tidligere finans- og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen et bundt roser til Henrik Sass Larsen:

- Det fremmer åbenbart klarsynet og realitetssansen at få et ministerkontor, siger Hjort ifølge Politiken.