Minister: Motorvej viser at demokratiet virker

Silkeborgmotorvejen var på tegnebrættet i lang tid - men det var bøvlet værd, mener transportministeren

07:06

Søndagens indvielse af Silkeborgmotorvejen viser, at demokratiet i Danmark virker og har det fint.

Det mener transportminister Hans Christian Schmidt (V), der både deltager i den officielle indvielse af motorvejen samt i folkefesten forud for det øjeblik, hvor kronprins Frederik klipper snoren.

Den nye Silkeborgmotorvej er anlagt som en såkaldt kombilinje, der skærer igennem det nordøstlige hjørne af Silkeborg by. Løsningen betyder, at motorvejen ikke kom til at følge de to andre linjeføringer, der var i spil tidligt i processen. 

Læs også Motionister dehydrerede i varmt motorvejsløb

Selv om motorveje i baghaven sjældent er populære, mener Hans Christian Schmidt, at de fleste silkeborgensere kan leve med den løsning, der blev besluttet. De mange diskussioner forud for beslutningen viser, at demokratiet i Danmark virker.

- Demokratiet har vist sig fra den side, jeg allerbedst kan lide. Ikke at det nødvendigvis skal tage så lang tid. Men man skal lytte til hinanden og drøfte det, inden man til sidst er nødt til at tage en beslutning. For mig at se er det den rigtige måde, siger transportministeren i et direkte interview på TV 2 | ØSTJYLLAND.

Uden de mange års diskussioner om linjeføringen tvivler Hans Christian Schmidt på, at Silkeborgmotorvejen var blevet bygget i sin nuværende form. Motorvejen blev ganske vist dyrere end de fleste andre motorveje, men til gengæld blev der taget hensyn til både mennesker og natur. 

  Foto: Vejdirektoratet

- Demokratiet forstås ved, at man forhandler sig frem til en løsning, og at man sammen betaler det, det koster. Jeg er en glad mand i dag, siger han.

- Jeg gad godt vide, om vi allesammen kunne feste i dag, hvis vi ikke havde haft opspillet til, at vi står her i dag. Jeg synes alle - også dem der havde en anden holdning - fortjener ros for, at de gav diskussionen den saft og kraft, der var nødvendig for, at vi kom frem til den beslutning, vi i dag kan fejre.

Sidst på eftermiddagen klipper kronprins Frederik snoren til den nylagte asfalt på Silkemotorvejen. Senere bliver de første biler sluppet løs på Østjyllands nyeste motorvejsstrækning. 

Læs også Borgmester: Motorvej giver mere tid til familien

- Det er dejligt. Det er en af de rigtigt gode dage. Andre dage er der problemer, man skal løse, men det her er en festdag. Det er først og fremmest en festdag for Silkeborg, men det er også en festdag for alle danskere, siger Hans Christian Schmidt.

Se et interview med transportminister Hans Christian Schmidt i videoen øverst i artiklen. 

TV 2 | ØSTJYLLAND sender søndag eftermiddag direkte fra åbningen af motorvejen. Se udsendelsen LIVE her.