Minderig taske skal holde liv i samtalen med demente

En taske, der kan fyldes med minder fra et langt liv, skal hjælpe med at holde liv i samtalen med demente. Bag konceptet står mor og datter fra Harlev

Foto: Palle Hansen

Sidste sommer tog mor og datter, Anneline og Linda Fiirgaard, hul på salget af demenstasker, der skal hjælpe mennesker med kognitive vanskeligheder og deres pårørende til at huske og holde liv i samtalen. 

De to kvinder fortæller, at mange pårørende oplever, at samtalen med den demente går i stå, fordi vedkommende har glemt centrale minder. Ofte bliver tavsheden et tabu. 

Linda Fiirgaard, som selv er uddannet inden for plejesektoren, begyndte tilbage i 2011 at pusle med ideen til demenstaskerne som et redskab til at afhjælpe kommunikationsproblemer. 

Læs også Buschauffører bliver klædt på til at hjælpe demente

Taskerne er også tænkt som en hjælp til medarbejdere på institutioner og plejehjem. 

- Det kan være rart for dem, der arbejder med demente, at vide noget om deres tidligere liv og identitet. Hvis der nu sidder en i hjørnet og er i dårligt humør, kan minderne bruges som en afledning fra det dårlige humør, siger Anneline Fiirgaard og uddyber: 

- Taskerne fyldes med livshistorie. Sammen kan demente og pårørende finde billeder fra livet. Det kan for eksempel være et foto af det første hus. Så kan man dykke ned i tasken og finde noget at være fælles om.