Millioner skal sikre bedre naturoplevelser

6,5 millioner kroner skal sikre bedre naturoplevelser ved Gudenåengene ved Randers

Som en del af projektet skal der blandt andet opføres udsigtsplatforme helt tæt på vandet. Foto: Randers Kommune

Snart bliver det muligt at komme endnu tættere på vandet og naturen flere steder langs Gudenåen ved Randers.

En millionbevilling fra Aage. V. Jensen Naturfond skal sikre bedre muligheder til at fordybe sig i naturen, give bedre undervisningsmuligheder samt at forbedre adgangsforholdene for gangbesværede.

Læs også Lyt til Gudenåen, imens du er på farten

- Det hele skal ske på naturens præmisser, og det er vigtigt, at der tages hensyn til naturen i hele projektet, siger naturvejleder og biolog Lars Maagaard, der er Randers Kommunes tovholder på projektet, til TV2 ØSTJYLLAND.

I løbet af foråret ventes arbejdet med at skabe bedre naturoplevelser ved blandt andet Hornbæk Enge at begynde. Foto: Kirsten Marie Andersen‎

Han fortæller, at ideerne til de forskellige tiltag primært er kommet fra brugerne af områderne.

Helt tæt på vandet - i fred og ro

I alt har naturfonden bevilliget 6,5 millioner kroner til forbedringerne i Gudenåengene ved Randers.

Læs også Træksti restaureres for millioner: Skal sikre naturoplevelser tørskoet

I de store vådområder, Vorup Enge og Hornbæk Enge, som Aage. V. Jensen Naturfond ejer, vil der blandt andet blive etableret udsigtsplatforme tæt på vandet. Det sker blandt andet efter indspark fra flere af områdets brugere - blandt andre naturfotografer og fugleinteresserede.

Flere af ideerne til projektet er kommet fra nogle af dem, der bruger områderne meget - blandt andre fulgle-interesserede. Foto: Hans Erik Nielsen

- Det giver bedre mulighed for, at man kan trække væk fra stierne, fordybe sig i naturen og nyde udsigten uden at blive forstyrret af de mange, der benytter sig af stierne, siger Lars Maagard.

Vorup Enge og Hornbæk Enge

I vådområderne Vorup Enge og Hornbæk Enge ønsker Aage. V. Jensen. Naturfond blandt andet at

Etablere fire udsigtsplatforme. Dette vil give naturgæsterne i området en mulighed træde væk fra de meget benyttede naturstier og nyde udsigten over de store engsøer og det mangfoldige fugleliv, som findes der. Derudover vil udsigtsplatforme være en mulighed for formidling for større grupper eksempelvis fra Randers Naturcenter.

Gangbro til kørestolsbrugere

Ved Gudenåparken skal der blandt andet opføres en kørestolsvenlig gangbro samt undervisningsplatforme og oplevelsessteder. 

- På den måde bliver det nemmere for Naturcentret at få blandt andre skolebørnene med helt ud i og tæt på naturen og skabe bedre formidlingsmuligheder for grupper derude, siger Lars Maagard.

Gudenåparken

I Gudenåparken tilbyder Aage. V. Jensen. Naturfond blandt andet at:

  • Opføre en kørestolsvenlig gangbro gennem rørskoven således, at alle kan få en unik naturoplevelse.
  • Opføre en handicapvenlig udsigts- og fiskebro i Gudenåen, der vil give mulighed for formidling og oplevelse af Gudenåens natur.
  • Etablere undervisningsplatforme ved vandet beregnet for besøgende skoler på Randers Naturcenter.
  • Etablere fire stille oplevelsessteder, hvor naturgæsten kan få ro og stilhed i Gudenåparken.

Og i Aage. V. Jensen. Naturfond har de bemærket det arbejde, der laves på Randers Naturcenter.

- Vi er fulde af beundring for det arbejde, der udføres fra Randers Naturcenter herunder for børn og handicappede. Derfor vil vi meget gerne støtte centret i dets virke ved at give dem de bedste betingelser for at give deres besøgende adgang til gode naturoplevelser, siger Anders Skov, der er direktør i Aage. V. Jensen. Naturfond, i en pressemeddelelse.

02:00

VIDEO: Træksti restaureres for millioner - skal sikre naturoplevelser tørskoet. Her kan du se video far arbejdet med at renovere trækstien langs Gudenåen ved Silkeborg. Videoen er fra november 2018.

Luk video

Før de nye publikumsfaciliteter kan etableres, skal der gives tilladelse i henhold til den gældende lovgivning for naturbeskyttelse. Hvis alt går efter planen ventes arbejdet med at begynde opførelsen af de forskellige tiltag at kunne begynde i løbet af foråret.

Læs også Gudenåen genoprettes: Til gavn for både fugl, fisk, planter – og mennesker

På rådhuset er naturligvis også glæde over millionbevillingen.

- Vi er meget glade for den store støtte til forbedring af naturoplevelserne i Gudenåparken og Gudenåengene. Vi har et unikt bynært naturområde og et meget benyttet naturcenter. Det er fantastisk, at vi kan skabe endnu bedre muligheder for naturoplevelser for de mange brugere af både Randers Naturcenter og naturen ved Gudenåen, lyder det fra Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune, i en pressemeddelelse.