Millioner skal hjælpe hjertet

Forskning skal redde liv og spare sengepladser

Det koster penge at forske, men forskning skal der til for at gøre en forskel.

Derfor kunne to læger fra Aarhus Universitetshospital i dag glæde sig over til sammen at modtage over tre millioner kroner fra Lundbeck-fonden, som skal bruges til at blive klogere på hjertet.

Overlæge Christian Juhl Terkelsen har fået bevilliget to millioner kroner til at forske i, hvordan folk med mindre blodpropper får en større chance for at overleve.

- Det her er første skridt til, at vi kommer rigtig godt i gang med projektet, siger overlæge Christian Juhl Terkelsen fra Hjertemedicinsk Afdeling B på Aarhus Universitetshospital til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Hjælpe patienter med blodpropper

Som det første sted i verden har Christian Juhl Therkel det seneste år lavet forsøg med at foretage blodprøvemålinger og tage hjertekardriogrammer i ambulancer for hurtigere at kunne stille en diagnose hos patienter med små blodpropper.

I alt 100 ambulancer i Region Midtjylland er nu udstyret med de nødvendige apparater, så patienter hurtigt kan blive undersøgt og få vurderet, om det er muligt at lave en ballonudvidelse. Samme fremgangsmåde er der med de store blodpropper, men når det kommer til de små er det straks sværere at vide, hvad der er rigtigt at gøre.

- Ved de små blodpropper er der ofte større dødelighed, så det er et område, hvor det er rgtig vigtigt, at vi får mere viden,

Projektet har indtil videre kørt i et år, siger overlæge Christian Juhl Terkelsen fra Hjertemedicinsk Afdeling B på Aarhus Universitetshospital til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Penge skal der til

Forskningsprojektet løber i fem år og koster 14 millioner kroner. Med de to millioner fra Lundbeck-fonden og diverse tilskud fra andre fonde, er han nu oppe på 5,5 millioner, så der stadig et stykke vej endnu.

Men ifølge Christian Juhl Terkelsen er pengene det hele værd. I sidste ende kan det måske redde liv og spare sengepladser på sygehusene.

- Vi håber at blive klogere på, om den hurtigere behandling kan redde liv. ved at der opstår færre hjertesvigt. En ting er i hvert fald helt sikkert, kan vi se allerede nu: Vi kan spare sengepladser. Her behandler vi folk på to timer i stedet for de normale 72 timer, siger overlæge Christian Juhl Terkelsen fra Hjertemedicinsk Afdeling B på Aarhus Universitetshospital til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Også kollegaen, overlæge Henrik Wiggers fra Hjertemedicinsk Afdeling B, har fået penge til forskning - i alt 1,3 millioner kroner. Han skal se nærmere på hjerteklapsygdomme.