Midttrafik: Her er det især uheldigt at Letbanen ikke kører

Fra i dag kører busserne i Aarhus efter en ny køreplan, og det vil med meget stor sandsynlighed give udfordringer for passagererne

01:13

Busselskabet Midttrafik ændrede fra søndag morgen sine køreplaner for stort set alle busser i Aarhus ud fra, at Letbanen kørte. Det gør den, som de fleste nok ved, ikke. Så derfor er der indsat ekstra busser på letbanestrækningen. For køreplanerne er under alle omstændigheder ændret.

En rute 87 er indsat mellem Nehrus Allé, AUH Skejby og Lystrup fra 17, indtil Letbanen åbner på strækningen, men ikke alle strækninger er blevet kompenseret.

Vi har afkortet rute 202 i Tranbjerg, og det er selvfølgelig uheldigt, når Letbanen ikke er klar på det her tidspunkt.

Ole Sørensen, Midttrafik

- Vi har afkortet rute 202 i Tranbjerg, og det er selvfølgelig uheldigt, når Letbanen ikke er klar på det her tidspunkt, siger leder af planafdelingen i Midttrafik, Ole Sørensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Meget tyder på, at Letbanen får sine godkendelser på plads onsdag, og at togene så kommer til at køre med passagerer fra torsdag. Lige meget hvad kommer man dog ikke til at køre til Odder som planlagt lige foreløbig.

Busguider står flere steder

- Derfor forlænger vi rute 81 Odderbanen fra Viby Station til Aarhus Rutebilstation, siger Ole Sørensen.

Det kan ifølge Midttrafik afhjælpe nogle af problemerne i Tranbjerg. Forlængelsen vil nemlig tilgodese de kunder i Tranbjerg, som mister linje 4A ved Torve Allé/Østerby Allé.

Mandag morgen forventes det, at både passagerer hertil og til mange andre steder vil opleve en anderledes mere besværlig rejse end normalt.

- Vi håber, at alt går godt, men det er muligt, der kommer nogle fejl, som vi så vil gøre, hvad vi kan for at rette op på. Der vil stå busguider på strategiske steder for at hjælpe folk, forklarer lederen.

Hans bedste råd er derudover at tjekke Rejseplanen og Midttrafiks hjemmeside før turen mandag.

Øverst på siden kan du se interview med Ole Sørensen. Herunder kan du få overblikket over alle køreplans-ændringerne.

BUSÆNDRINGER

I store træk medfører køreplanskiftet, at der flyttes rundt på flere af bybuslinjerne på grund af Letbanen. Linjernes ruteforløb sættes sammen på nye måder. For nogle buslinjer ændres frekvensen.

Her beskrives ændringerne per buslinje i hovedtræk:

1A:
1A ændres på strækningen nord for Park Allé. Den kører nu til Vejlby Nord/Skejbyparken via Grenåvej og Tordenskjoldsgade på Trøjborg.
1A deles i to ruteforløb ved Vejlby Centervej/Nordlandsvej. Den kører med 2-3 afgange i timen på hvert ruteforløb til henholdsvis Vejlby Nord og Skejbyparken.
På strækningen Nørreport - Lystrup erstattes linje 1A af Letbanen.

2A:
2A fortsætter fra AUH Skejby til Trige på nogle afgange, så Trige nu betjenes af linje 2A i stedet for 1A.

4A:
På linje 4A afkortes halvdelen af afgangene mod Tranbjerg ved Kjærslund (ved Gunnar Clausens Vej) i stedet for at køre videre til Tranbjerg. Det betyder, at antallet af afgange til/fra Tranbjerg halveres. For de ture, der fortsætter til Tranbjerg, bliver der kun ét linjeforløb, som betjener både den østlige og den vestlige del af Tranbjerg. På Østerby Allé kører der ikke længere bus.

6A:
På linje 6A i nord får halvdelen af afgangene endestation ved AUH Skejby i stedet for Risskov. Dermed bliver antallet af afgange mellem Skejby og Risskov halveret.

11:
På linje 11 vil der være færre afgange. I Stavtrup bliver der ingen endestation ved Stavtrup Nord, Søholm, men der vil være et almindeligt stop, så afgange herfra forlænges til Stavtrup Vest, Blåhøj.

12:
Linje 12 kører ad Brovej-Nordre Strandvej og via Harald Selmersvej i Risskov i stedet for den nuværende linje 20, som nedlægges.

13:
Linje 13 kører ikke længere mellem Park Allé og Vejlby Nord, hvor den erstattes af linje 1A. Linje 13 kører i stedet mellem Park Allé og Holme Parkvej i stedet for nuværende linje 16. Der vil være færre afgange.

14:
Linje 14 kører ikke længere mellem Park Allé og Skejbyparken, hvor den erstattes af linje 1A. Linje 14 kører i stedet mellem Park Allé og Tilst Vest som den nuværende linje 19, som nedlægges. Tilst får flere afgange i dagtimerne.

16:
Linje 16 til Hasle og Christiansbjerg omdannes til en lokallinje, som kører 1 gang i timen, og som også betjener Langenæs, Gl. Åby og Toveshøj. Linjen får nummer 22. Linje 16 kører ad Randersvej, Vorregårds Allé og Vejlby Centervej i stedet for Grenåvej.
Mellem Park Allé og Holme erstattes linje 16 af linje 13. Den nye linje 16 erstatter linje 18 mellem Risskov og Lystrup Vest/Elev/Mejlby og linje 19 mellem Park Allé og Mårslet.

17:
Linje 17 kører ikke længere mellem Park Allé og Langenæs, hvor den erstattes af linje 22. Linje 17 kører i stedet mellem Park Allé og Solbjerg i stedet for nuværende linje 20.
På Trøjborg kører linjen ad Dronning Margrethes Vej og Skovvejen i stedet for Tordenskjoldsgade og Kirkegårdsvej.

18:
Linje 18 kører ikke længere til Lystrup Vest/Elev/Mejlby, hvor den erstattes af linje 16. Nu kører linje 18 til Lystrup Øst og får endestation ved Majsmarken i stedet for 1A. Linje 18 kører ad Randersvej, Vejlby Ringvej i stedet for Grenåvej.

19:
Linje 19 nedlægges og erstattes af henholdsvis linje 14 mod Tilst og linje 16 mod Mårslet.

20:
Linje 20 nedlægges og erstattes af henholdsvis linje 12 på Nordre Strandvej i Risskov og linje 17 mod Solbjerg. Der kører ikke længere bus til Åkrogen.

Nye buslinjer:

21:
En ny linje 21 erstatter linje 35 på strækningen Stavtrup Vest, Blåhøj – Åbo med det samme antal afgange. På strækningen Åbo - Brabrand Vest (Helenelyst) kører der ikke længere bus. Her kan du i stedet benytte flextur. Du kan læse mere om flextur på midttrafik.dk

22:
En ny linje 22 forbinder Hasle, Aarhus C, Langenæs, Åbyhøj, Gl. Åby, City Vest, Gellerup og Toveshøj i en ringlinje, hvor bussen kører i begge retninger.
Linje 22 giver nye forbindelser og erstatter linje 16 mellem Park Allé og Hasle, linje 17 mellem Park Allé og Langenæs samt strækninger på linje 12 i Åbyhøj. Linjen kører 1 gang i timen i hver retning i dagtimerne på hverdage og lørdage samt nogle få timer søndag og hverdagsaftener.

23:
Linje 33 skifter nummer til linje 23.

35:
Linje 35 kører fremadrettet kun på strækningen Brabrand Vest (Helenelyst) – Langkaer Gymnasium. På strækningen Stavtrup Vest, Blåhøj – Åbo erstattes den af linje 21. På strækningen Åbo - Brabrand Vest (Helenelyst) kører der ikke længere bus. Her kan du i stedet benytte flextur.

Du kan læse mere om flextur på midttrafik.dk. Busdriften bliver ændret på grund af tilpasning i forhold til Letbanen. Det er samtidig et serviceeftersyn på busomlægningerne i 2011, hvor A-busserne blev indført. Derfor vil der være justeringer på en række buslinjer, som ikke kører der, hvor Letbanen kører.
Der kommer ikke ændringer på de regionale busruter og natbybussernes køreplaner.

Kilde: Midttrafik