Mens vi venter: Juleaften på herregården som for 100 år siden

På Gammel Estrup kunne man lørdag opleve julen anno 1918 på herregården

00:57

For den yngste del af befolkningen kan tiden i disse dage gå meget langsomt, mens vi venter på, at det bliver juleaften, maden er spist, og gaver endelig skal åbnes.

Derfor var Signe Bech Uldahl og hendes familie fra Studstrup lørdag til lillejuleaftensdag på Gammel Estrup Herregårdsmuseum, hvor man havde skruet tiden tilbage til juleaften i 1918 med julegudstjeneste og juletræsdans.

Læs også Familie efter brand i dekoration: Vær nu opmærksom på lysene

- De (børnene, red.) kan simpelthen ikke klare den her spænding: Er det ikke snart juleaften?, spørger de. Så nu laver vi lige noget andet, og vi afleder dem lige lidt, siger Signe Beck Uldahl med et stort smil.

For det kan være svært at vente, det husker de fleste formentlig.

Derfor var det et tiltrængt afbræk i ventetiden på museet, der ligger ved Auning i Norddjurs Kommune.

02:28

VIDEO: Leukæmi-ramte Nikolai på otte år ved, hvad julen handler om.

Luk video

Her kunne man lørdag være med til en gudstjeneste, som den udspillede sig for herskab og tjenestefolk for knap hundrede år siden, da den sidste greve boede på Gammel Estrup.

Dengang sad mændene i den ene side i slotskapellet og kvinderne i den anden. Herskabet sad på herskabsstolene og tjenestefolk og andre sad bagved.

Læs også Juledagene bliver grå, våde og blæsende i Østjylland

- Der var forskel på julen blandt herskab og tjenestefolk. Dels var der arbejdet, og dels var der maden. Tjenestefolkene arbejdede i løbet af dagen med at klargøre, og til aften spiste man hver for sig. Fælles for herskab og tjenestefolk var dog gudstjenesten i kirken og juletræet i riddersalen, hvor tjenestefolkene helt ekstraordinært fik lov til at komme op og gå med grevefamilien rundt om træet og synge salmer. De fik også julegaver af herskabet, fortæller Anders Sinding, museumsformidler ved Gammel Estrup Herregårdsmuseet, og fortsætter:

- Vi ved, at gaverne før tiden blev givet efter tur. Først til børnene og derefter til tjenestefolkene. Børnene fik forskelligt legetøj og tjenestefolkene mere praktiske genstande. Dem, der fik gaver, måtte selvfølgelig takke og bukke og neje, når de modtog gaverne.

I videoen øverst på siden kan du se mere om lillejuleaften på Gammel Estrup.