Massefyringer på sosu-skole: Det er en sort uge

Der kommer til at mangle personale i ældreplejen, mener FOA

02:15

Fremtidens ældre i Randers-området bliver de helt store tabere, når social-og sundhedsskolerne snart uddanner færre varme hænder til at tage sig af dem.

Det mener fagforeningen FOA i Randers, efter at byens social- og sundhedsskole fra januar næste år skærer 400 uddannelsespladser væk.

Udsigten til at skulle uddanne markant færre unge er resultatet af en ny uddannelsesaftale mellem af regeringen, kommunerne, regionerne og LO. 

Læs også Byrådsmedlem i Randers var SOSU’er for en dag

Står det til afdelingsformand Lene Hartmann fra FOA Randers burde politikerne have skelet til regionale forskelle, inden de over en bred kam besluttede, at sosu-skolerne snart skal optage færre unge. 

At skære 400 pladser væk på skolen i Randers betyder ifølge Lene Hartmann, at der i fremtiden mangler social- og sundhedspersonale i store dele af Østjylland.

Maria Dyhrberg Rasmussen.

- Når man laver de her dimensioneringsaftaler, så kigger man hen over hele landet.  Vi repræsenterer Norddjurs, Syddjurs, Favrskov og Randers kommuner. Her kan vi ud fra kommunernes egne nøgletal se, at der bliver flere ældre. Derfor vil der også være brug for faguddannet personale, siger hun til TV 2 | ØSTJYLLAND.

FOA Randers opfordrer nu de østjyske kommuner til at kæmpe hårdere for at bevare så mange pladser som muligt på de lokale social- og sundhedsuddannelser. 

Udsigten til at skulle uddanne færre unge har betydet, at Randers Social- og Sundhedsskole har fyret en tredjedel af lærerstaben.

Skolens direktør, Maria Dyhrberg Rasmussen, ærgrer sig over, at det har været nødvendigt at skære ned.

- Det er en sort uge for Randers Social- og Sundhedsskole. Og det er det også for os som ungdomsuddannelse, siger hun med henvisning til, at 400 uddannelsespladser nedlægges, ligesom en tredjedel af lærerne skal væk.

Læs også Sosu'er: Mange ser det som et job, hvor man tørrer røv hele tiden

- Det er rigtigt, rigtigt meget i et område, hvor vi som social- og sundhedsskole har haft succes med et løfte rigtigt mange især unge ind i uddannelse og senere ind i et erhverv. Det, synes jeg, er forstemmende.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se mere om nedlæggelsen af uddannelsespladser på Randers Social- og Sundhedsskole.