Massakre som kunst

Kunstner vil male Breviks massemord

Den randrusianske kunstner Mogens Cuber vil lave et stort maleri om den dag i juli sidste år, hvor Anders Behring Brevik dræbte i alt 77 mennesker i forbindelse med massakren på Utøya og ved et bombeangreb på regeringsbygningen i Oslo.

I ti dage har han været til stede i retssalen og fulgt sagen mod den norske massemorder Anders Behring Breivik på nærmeste hold. Han er som en af få kunstnere akkrediteret til at følge retssagen, som han kalder den vigtigst på vore bredegrader i 40-50 år.

- Jeg synes, det er nødvendigt, at en kunstner går ind og tager noter og skitser på, hvad der foregår i den retssal. Jeg er godt klar over, at jeg er ude på dybt vand her, og jeg prøver at svømme i land hver eneste dag, når jeg arbejder med det. Men jeg kan ikke overse nødvendigheden af, at lige netop jeg tager derop. Det er svært at komme ind i retssalen, og da jeg fik muligheden, så var det bare med at gribe den, siger Mogens Cuber til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Mogens Cubers skitser skal blive til et stort maleri på 5,40 meter i breden og 3,60 meter i højden. Han håber, at maleriet kan blive udstillet på rådhuset i Oslo og på Randers Kunstmuseum.