Marcipan lavet af kartofler

Sådan fejrede man jul under besættelsen

00:53

1 af 2

70 år er der gået, siden den sidste jul under besættelsen blev fejret med erstatningskaffe, havregrynskonfekt og falsk chokolade.

Det blev søndag markeret på Besættelsesmuseet i Aarhus, der bød besøgende på de julegodter, mange danskere var nødsaget til at spise i juledagene under 2. verdenskrig.

Museet forsøger at flytte lidt på den forestilling, som mange danskere har om julen i besættelsestiden.

- Almindelige mennesker regner nok med, at der var mangel på alt under besættelsen. Men her kan vi vise, at man faktisk kunne lave noget, som smagte udmærket med de ting, man havde til rådighed dengang, fortæller daglig leder af besættelsesmuseet Søren Tange Rasmussen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Det var dog ikke alle de kreative påfund fra dengang, der var nogen særlig succes. Især en speciel type konfekt var en begrænset fornøjelse.

- De fleste ting smager okay, på nær nok lige marcipanen lavet på moste kartofler. Det er ikke nogen speciel nydelse, fortæller Søren Tange Rasmussen.

Hvis man dog alligevel skulle føle sig inspireret, skal der til en omgang falsk marcipan bruges:

50 gram moste kartofler

350 gram flormelis

Mandelessens

2 spsk. salatolie

Ingredienserne blandes, til den ønskede konsistens opnås.

Flere opskrifter på julegodter fra besættelsestiden kan findes her