Marcherede for dyrs rettigheder: - Vi kan spise planter i stedet for dyr
Både i Aarhus og København blev der lørdag afholdt dyrerettighedsmarch
Over 200 personer var på forhånd tilmeldt til lørdagens dyrerettighedsmarch i Aarhus. Her mødte borgere op for at vise deres holdning til, hvordan dyr bliver behandlet i Danmark.
- Vi ser, at dyr bliver behandlet på en måde, der ikke er nogen grund til. De bliver holdt indespærret og slået ihjel uden grund, fordi vi kan spise planter i stedet for at spise dyr, og vi kan iklæde os noget, der ikke er lavet af dyr, så vi synes, at der er en verden, hvor dyr ikke skal behandles på den her måde, siger medarrangør Ulrik Myrtue.
De fremødte demonstrerede med bannere og skilte, og undervejs blev der råbt slagord, mens de marcherede gennem gaderne.
Første gang i Danmark
Både i Aarhus og København blev der afholdt dyrerettighedsmarch arrangeret af Mad med Medfølelse, Danmarks veganske forening og Vegan Change.
Og det er faktisk den første af sin slags i Danmark, selvom det i udlandet ikke er noget ukendt fænomen, her har borgere tidligere marcheret i blandt andet London.
- Vi gør det her i dag for at vise, at der er mange, der mener det her, og vi er en voksende bevægelse, der er virkelig mange rundt omkring i verden, der laver de her dyrerettighedsmarcher, siger Ulrik Myrtue.
VEGETARER OG VEGANERE
- Det vurderes, at 25.000 af dem lever som veganere. Her er der altså tale om folk, som ikke kun spiser vegansk. Tøjet, dynen, indretningen eller noget helt fjerde er også fri for animalske produkter.
- 8,2 pct. af danskerne, svarende til cirka 465.000 personer, spiser overvejende vegetarisk. 68 pct. af dem er kvinder. Det kan være folk, som lever som flexitarer med blandt andet kødfrie dage.
- Adspurgt om motivationen for at fravælge kød i sine spisevaner, svarer 43 pct., at det er pga. dyreetiske årsager, 23 pct. siger sundhed, mens 23 pct. siger, at klimaet er den vigtigste begrundelse.
Kilde: Dansk Vegetarisk Forening
Du kan her se et længere interview med fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der i januar satte ord på den tendens, vi gennem de seneste år har set i forhold til vegetar-mad: