Samsø-borgmester vil give støtte til permanent hurtigfærge

Kommunalbestyrelsen i Samsø Kommune skal diskutere, om man skal søge støtte til helsårshurtigfærge. Borgmesteren stemmer for

Hurtigfærgen mellem Aarhus og Samsø, Samsø-Aarhus Expressen, indstillede farten i oktober og vender først tilbage langt ind i det nye år.

Men står det til Samsø-borgmester Marcel Meijer (S), skal hurtigfærgen være en helårsting.

- Visionen om, at man skal kunne bo på Samsø og arbejde eller uddanne sig i Aarhus er rigtig god, og den ser vi en fremtid i. Der er mange ting, der går godt på Samsø i øjeblikket. Vi får turister og ledighedstallene ligger pænt. Men vi har problemer med at tiltrække indbyggere. Og jeg kan høre på folk, der er flyttet hertil, at hurtigfærgen betyder noget, siger Marcel Meijer til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Læs også Hurtigfærge går i nødvendigt vinterhi

Han vil derfor søge støtte i Transportministeriets pulje på 57 millioner kroner, der blandt andet er øremærket kollektiv trafik på de danske øer. Men får man den støtte forpligter man sig også som kommune til selv at støtte. Og det er jo som bekendt et privat selskab, man i så fald vil gå ind og finansiere.

- Der er muligheder, men også problemer i, at man støtter et privat rederi. Men vi kan se på puljereglerne, at det godt må være en kommune i samarbejde med en privat partner, der søger, siger Marcel Meijer.

Han vil nu tage debatten i kommunalbestyrelsen, før en eventuel ansøgning sendes afsted. For det er ikke alle, der stemmer for en hurtigfærge til Samsø. 

Læs også Efter første uge: Issehoved sejler som smurt

Ideen med ruten er, at den skal tiltrække borgere til øen i en grad, så støtten bliver gradvist mindre vigtig.

- Vi håber, at vi kan få tilskud i et par år. Ideen er også, at når du starter sådan en rute, flytter folk ikke med det samme, før folk er sikre på, at den bliver ved med at sejle. Derfor tror jeg også det er nødvendigt med et tilskud i to år, og så må vi se hvilke resultater, vi kan opnå. Forhåbentlig kan behovet for støtte så blive mindre, siger Marcel Meijer. 

Hurtigfærgen sejler først igen den 28. april.

Samsø-Aarhus Expressens rute har siden begyndelsen været genstand for meget omtale. Først var det færgens oprindelige navn M/F Issehoved, der var genstand for megen latterliggørelse. Læs mere om den sag i artiklen her

Siden, da færgen endelig var installeret, regnede det med problemer. Se eksempler i indslaget herunder. 

03:15

VIDEO: I næsten en uge har den nye færge mellem Samsø og Aarhus ikke sejlet et eneste knob. Tekniske problemer har sendt den til tælling på et særdeles kritisk tidspunkt - akkurat som højsæsonen er begyndt.

Luk video