Manipulerende video

Kampagnevideo får kritik fra retoriker

Foto: Colourbox

Regeringen forsøger at manipulere danskerne til at stemme ja ved folkeafstemningen om en europæisk fælles patentdomstol den 25. maj.

Det mener i hvert fald lektor i retorik ved Aarhus Universitet Carsten Madsen, som har set den video og læst den hjemmeside, som Erhvervs- og Vækstministeriet har lavet for at informere borgerne om valget, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

- Helt overordnet er det en problematisk video, og oplysningskampagnen har manipulerende træk, siger Carsten Madsen.

Filmen, der varer godt et halvt minut, viser to animerede personer, hvor hovedet er en elektrisk pære. Som speak siger en mild og venlig kvindestemme:

- 25. maj skal vi stemme om store og små idéers fremtid. Der er nemlig folkeafstemning om den nye fælles patentdomstol. Og det kan måske lyde fjernt, men for danske virksomheder betyder det mere end som så.

Som det er nu, skal man nemlig have sin patentsag afgjort i hvert enkelt land i Europa for at forsvare sin idé. Tilslutter vi os patentdomstolen, skal man kun have sin sag afgjort ét sted. Så gælder afgørelsen for alle lande i samarbejdet.

"Unuanceret og forsimlet"

Til slut i filmen bliver der henvist til hjemmesiden patentreformen.dk, og her kan man læse, at "formålet med patentreformen er at gøre det enklere, billigere og mere effektivt at opnå og beskytte patenter bredt i Europa, og dermed skabe bedre rammer for innovation, vækst og jobskabelse".

Alt i alt er der ikke tale om oplysning, men snarere om "et mildt regeringsovergreb på befolkningen," mener Carsten Madsen.

"Det er unuanceret og forsimplet, og regeringen hælder entydigt til ét valg frem for et andet. Når regeringen manipulerer, som jeg mener, at den gør, er det en smule demokratiundergravende, siger han.

Afviser kritik

Både Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU kritiserer videoen.

Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen (S) mener dog, at kritikken er skudt langt forbi målet.

- Der er tale om nøgtern oplysning om, hvad vi skal stemme om. Så jeg kan ikke genkende de meget brutale og hårde anklager, som man kommer med, siger Sass Larsen.

Kilde: Jyllands-Posten