Manden med nej-hatten har skrevet en ja-bog

- Målet har aldrig været, at man skulle smide sine selvhjælpsbøger væk og så købe min selvhjælpsbog

03:16

Svend Brinkmann. Psykologiprofessor og forfatter.

Blandt andet til bogen 'Stå fast', hvori han opfordrede os til at tage nej-hatten på, holde op med at mærke efter i os selv, fyre vores coach og smide vores selvhjælpsbøger ud.

Nu har han så skrevet bogen 'Ståsteder'. Svend Brinkmann anerkender, at det er lidt af et paradoks, at han selv er endt som en slags guru indenfor selvudvikling.

Læs også Ung østjyde med i opløbet om at blive "Årets dansker"

- 'Stå fast' var en form for parodi på en selvhjælpsbog med syv trin, som var med i udkastet. Men de nåede ikke med i den endelige bog. Et af de her trin var, at man aldrig skal stole på en syv trins-guide. Det skulle have været med, fordi det er væsentlig at forstå, at målet for mig aldrig har været, at man skal smide alle sine selvhjælpsbøger væk og så købe min selvhjælpsbog, siger Svend Brinkmann.

- Mit mål er at få folk til at reflektere over, om selvhjælpsbøger kan være svaret på alle livets store spørgsmål. Eller kan der være visdom at hente i nogle af de gamle filosofiske tanker, siger Svend Brinkmann.

Læs også Pladsmangel tvinger krisecentre til at afvise kvinder

Ståsteder er ifølge Brinkmann grundforhold i tilværelsen, som handler om, hvad vi er for nogen som mennesker. Mens den gamle bog er en nej-hat bog, er den nye bog en ja-hat bog.

- Det er bare ja til nogle helt andre ting. Jeg har tidligere leget med tanken om, at bogen skulle have heddet 'Stå Sammen', for det er i virkeligheden det, der er brug for. Spørgsmålet er så hvor. Og stå sammen omkring hvad. Det er så ståstederne. Men det, der efter min mening bør ske nu, bør ske kollektivt. Man kan ikke bare bebyrde individet yderligere med fordringen om, at nu skal du selv stå fast og sige nej. Så bliver det bare et nyt stort projekt, den enkelte skal bære på sine skuldre. Det handler om fællesskabet og relationerne, siger Svend Brinkmann.

Øverst kan du se en lille bid af et interview med Svend Brinkmann fra Bogmessen i København.