Mål blodtrykket med din iPad

Ny sundheds-APP sparer lægebesøg

Mange danskere med forhøjet blodtryk tager regelmæssigt turen til lægen for at få tjekket blod­trykket. Flere og flere er deg begyndt selv at måle derhjemme, fordi de vante omgivelser giver et bedre billede af blodtrykket - og så sparer de også besøget hos lægen.

Nu skal resultaterne ikke længere afleveres hos lægen, men kan sendes hjemmefra via en iPad, pc eller smartphone. Det sker ved hjælp af det elektroniske værktøj, Sundhedsmappen.dk, der er udviklet af forskere ved Forskningsenheden for Almen Praksis og Aarhus Universitet.

- Det nye er, at vi undgår al papirarbejdet. Normalt får patienten udleveret papirskemaer sammen med en blod­tryks­måler. Efter tre dages målinger skal de udfyldte skemaer så fragtes tilbage til praksis, hvor tallene indtastes manuelt i journalen. Den direkte overførsel betyder, at vi undgår fejl ved aflæsning og indtastning - og de mere præcise tal gør, at behandlingen hurtigere kan skræddersyes til hver enkelt patient, siger Kaj Sparle Christensen fra Forskningsenheden for Almen Praksis og Aarhus Universitet, der står bag projektet i en pressemeddelelse til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Sundhedsmappen.dk forventes at kunne fange mange af de danskere, som ellers ikke ville få tjekket blod­trykket - enten på grund af en travl hverdag eller fordi sygdom gør det svært at komme af sted til lægen. Dermed bliver det lettere hurtigt at opspore de personer, der kan være i risiko for at udvikle syg­domme, der senere kræver behandling.

Foreløbig omfatter Sundhedsmappen.dk værktøjer til måling af angst, depression og blodtryk, men det er planen at den skal udvides med redskaber til at følge stresstilstande, diabetes og KOL.