Makrotrend på 365 dage: Plantebaserede madvarer er det nye sort

Vi vil gerne spise noget, som vi ved hvad er, lyder det fra trendforsker

Nu kan man også købe plantebaseret koldskål. Foto: Claus Bech

- Alting der kommer fra jorden, er det nye sort.

Så kort kan det siges, når det handler om grunden til, at plantebaserede fødevarer med ekspresfart vinder indpas i de østjyske hjem.

I hvert fald hvis man spørger trendforsker Anne-Sophie Lahme Helmer fra Lahme Kommunikation.

Jeg kender veganere, der drikker to liter cola om dagen.

Anne-Sophie Lahme Helmer, trendforsker

TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet trendforskeren i forbindelse med, at Naturli’ Foods fra Aarhus netop har lanceret en plantebaseret koldskål. Samme firma har også med succes fået vegansk 'hakkekød' ned i supermarkedernes kølediske. 

- Dem, der bruger vores produkter, har efterspurgt en koldskål i lang tid. Det er egentlig bare et alternativ til de klassiske produkter lavet af komælk, siger Henrik Lund, der er direktør for Naturli’ Foods, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han påpeger, at folk der er laktoseintolerante kan spise den nye koldskål med god samvittighed. Det samme gælder veganere, vegetarer, fleksitarer og folk, der ikke kan tåle mælkeprotein.

Læs også Dansk Supermarked introducerer vegansk hakkekød

Makrotrend på 365 dage

Men hvorfor er det, at de plantebaserede produkter på kort tid har fundet vej til de danske supermarkeder?

- For et år siden var det offentlige billede af veganere, at de var nogle mærkelige typer, som mødtes i små foreninger og talte om, at det var synd for dyrene, og nu er de lige pludselig trendsettere, siger Anne-Sophie Lahme Helmer til TV2 ØSTJYLLAND.

Danmark er et fars- og mælkeland, og derfor kan folk reagere ret kraftigt, når nogle vælger de her landbrudsdyder fra.

Anne-Sophie Lahme Helmer, trendforsker

Plantebaserede produkter er blevet en såkaldt 'makrotrend', og det kræver mange faktorer, lyder det.

- Hvis man kigger lidt tilbage, har der været forskellige fødevaretrends, men alle de her diæter har handlet om forskellige måder at spise på. Når det gælder plantebaserede produkter, handler det om, hvad man spiser, siger Anne-Sophie Lahme Helmer.

At veganertrenden er blevet så stærk, skyldes primært tre faktorer, mener trendforskeren.

- Det handler om bæredygtighed, klima og fødevaresikkerhed. Vi vil gerne spise noget, som vi ved, hvad er. Folk skifter frikadellerne ud med falafel, siger Anne-Sophie Lahme Helmer til TV2 ØSTJYLLAND.

01:58

Vegansk 'hakkekød' kom tidligere på året forrygende fra start - i den forbindelse besøgte TV2 ØSTJYLLAND Naturli' Foods i Aarhus. 

Luk video

Nyreligiøs bevægelse?

Sundhedsstyrelsen afviste sidste år at lave en vejledning til, hvordan forældre til børn under to år bedst ernærer deres børn vegansk.

Debatten om kost til børn fik Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til at sammenligne veganerbevægelsen med en nyreligiøs bevægelse, bare uden en gud.

I gamle dage var det skåret i granit, at du skulle have fire frikadeller, nogle kartofler og noget sovs til at få det hele til at glide ned.

Henrik Lund, direktør, Naturli’ Foods, 

Det er dog at skyde langt over målet, mener trendforsker Anne-Sophie Lahme Helmer.

- Jeg kender veganere, der drikker to liter cola om dagen. Men det er klart, at de er optagede at deres sag. Danmark er et fars- og mælkeland, og derfor kan folk reagere ret kraftigt, når nogle vælger de her landbrugsdyder fra, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Vegansk 'hakkekød' rives væk: - Det burde ligge i grøntafdelingen

Klima, natur og fælles fremtid

Direktør for Naturli’ Foods, Henrik Lund, er '90 procent veganer', og han er ked af, at billedet af veganere visse steder er, at de er en flok dyrevelfærdstosser.

- Plantebaserede produkter har ikke noget med ekstremisme at gøre, men af hensyn til klimaet, naturen og vores fælles fremtid, vi er nødt til at spise og producere mad på en ny måde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- I gamle dage var det skåret i granit, at du skulle have fire frikadeller, nogle kartofler og noget sovs til at få det hele til at glide ned. I dag er folk mere bevidste om sundhed, klima og dyrevelfærd.

Anne-Sophie Lahme Helmer kunne ikke selv finde på at spise en plantebaseret koldskål, men hun mener, at plantebaseret kost i stort omfang er sundere end en kost med en masse kød og mælkeprodukter.

Læs også Lokal købmand i rørende gestus - vil hjælpe 'sin familie' videre

- Hvis man spørger Kræftens Bekæmpelse, giver det god mening at skrue ned for rødt kød og røgede produkter, siger hun. 

Dansk Vegetarisk Forening anbefaler, at veganere tager et tilskud af B12, der er det eneste vitamin, man ikke kan få gennem en vegansk kost.