Magien mellem dyr og mennesker bør undersøges

Der opstår en form for magi, når besøgshunde eller ponyer træder ind på et plejehjem. Men man ved meget lidt om, hvad det er, dyr gør ved os mennesker

01:35

Dyr åbner op for følelser hos mennesker, som ellers har svært ved at udtrykke sig.

- Hvis man skal tale om nogle svære emner, så kan det, at der er et dyr, åbne op og skabe en bro mellem klienten og terapeuten, fortæller Karen Thodberg, seniorforsker, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

02:05

I Nørager på Djursland har handicappede Emma stor gavn af samværet med et æsel. Se mere i indslaget her. 

Luk video

Karen Thodberg forsker i adfærden mellem dyr og mennesker. Hun har undersøgt, hvilken effekt besøgshunde og robotsæler har på de ældre på plejecentre.

- Jo værre de var ramt af demens, jo mere interesserede de sig for dyret og talte med dyret, og mindre til os mennesker, som var med til besøgene, siger Karen Thodberg.

Selvom man godt kan se, at dyr giver stor glæde for ældre og især demente, så ved man ikke, hvad det præcis er, de gør ved os mennesker.

- Hvad der præcis giver den her effekt, det har vi ikke fundet ud af endnu, siger Karen Thodberg.

Læs også Mulle er spastiker: Hun vil bryde tabuerne med gode grin

Det kræver mange forskellige faggrupper at undersøge, hvilken betydning dyr har på mennesker. Men hvis man kunne finde ud af det, så vil man kunne bruge dyrene meget mere målrettet.

- Hvis man kan gå ind og sige, at det her virker på mental sundhed og fysisk formåen, og hvor god man er til at komme ind på en uddannelse, så vil det være noget, der vil gøre det attraktivt for kommuner og det offentlige system at bruge, siger Karen Thodberg.

Du kan se hele interviewet med Karen og gode eksempler på, når dyr og mennesker har betydning for hinanden, i indslaget øverst på siden.