Mænd undgår tandlægestolen

Seks ud af ti unge mænd dropper tandlægen

Seks ud af ti mænd mellem 18 og 29 år havde ingen kontakter med en tandlæge eller tandplejer i 2011.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, og på Poul Staal Tandklinik i Randers kan tandlæge Poul Staal sagtens genkende det.

- Størstedelen af de unge fravælger at gå til tandlæge med de konsekvenser, det har. Vi ser dem typisk først, når tingene er gået galt. Det er som om, at det er blevet mere in og legalt at skippe det, hvor det tidligere var mere flovt, siger han til DR Østjylland.

Det er ofte i årene efter skoletandplejen har sluppet de unge mænd, at de holder sig væk fra selv at gå til tandlæge.

- Vi ser dem typisk først, når de er 20 til 25 år, hvis der kommer problemer med eksempelvis en visdomstand, eller de får et hul, der er så stort, at tanden falder sammen, siger Poul Staal.

I Horsens hos Tandlægerne Nørretorv oplever tandlæge Niels Glerup også, at de unge mænd er mindre flinke til at komme til tandlæge.

Årsagen er både, at det kan være et ubehageligt ophold i tandlægestolen, og fordi det koster.

- Når jeg kommer med et overslag på, hvad det koster, kan det typisk lyde "Jamen det har jeg slet ikke råd til, for jeg skal ud og rejse". Det er den helt modsatte tankegang af, hvad jeg havde i den alder. Der opfattede man tænderne, som det der stod forrest på prioriteringslisten. Men det gør man ikke mere, siger Niels Glerup.