Mælk med D-vitamin

Dansk Supermarked sætter en ny svensk mælk på hylderne, der er tilsat D-vitamin

Dansk Supermarked - med hovedsæde i Højbjerg - vil fra på tirsdag sælge den vitaminrige mælk i butikkerne Føtex og Bilka.

Mælkedrikkere kan altså blive lidt sundere, hvis de putter mælken fra det svenske Skånemejerierne i indkøbsvognen, og det vækker glæde på Vejle Sygehus hos Henrik Hey, dr.med.

- Det er et skridt i den rigtige retning. D-vitamin giver energi, styrker vores immunforsvar og holder infektioner væk, siger lægen, som har forsket i d-vitamin i flere år.

- Vi får mindre d-vitamin end folk i Norge, Sverige og USA, hvor man beriger mælk, ost, juice, margarine og mel med D-vitamin, siger han til avisen.

Vejle Sygehus' undersøgelser af 65.000 blodprøver viser, at op mod halvdelen af befolkningen har lavt indhold af D-vitamin. Folk får for lidt D-vitamin i kosten og gennem sollys, efter at det meste arbejde er flyttet indendøre.

Næsten hver femte bør behandles for det, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Mangel på D-vitamin øger risikoen for brud og knogleskørhed samt en lang række alvorlige sygdomme. Det kan medføre en reduceret livskvalitet og en for tidlig død. Ifølge analyserne vil det betyde øgede sundhedsudgifter om 10-20 år, skriver avisen.

Sundhedsstyrelsen har tilladt, at Skånemejerierne sælger mælk med 0,75 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram.

Der er meget lille risiko for at få for meget d-vitamin ifølge læge Henrik Hey.