Mælk ind i kampen mod sygdomme

Arla vil sammen med universitetsforskere undersøge, hvordan mælkeproteiner kan bruges til behandling af sygdomme.

Mejeriselskabet Arla Foods med hovedsæde i Århus har over de næste fire år investeret 4,5 mio. kr. i et forskningsprojekt på Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Her skal man undersøge, hvordan proteiner fra mælk kan udnyttes til at bekæmpe sygdomme.

Mælken til forskernes forsøg kommer fra Arlas mejeri i Brabrand uden for Århus. Når mejerierne fremstiller deres produkter, bliver der store mængder mælkeproteiner tilovers.

Et eksempel er proteinerne i den valle, der er et restprodukt i fremstillingen af ost. Forskerne ved, at mange af disse mælkeproteiner har medicinske og sundhedsfremmende virkninger. Nogle af dem modvirker vækst af bakterier og virus, andre kan styrke immunsystemet, regulere blodtrykket, binde kolesterol og atter andre kan hindre karies i tænderne.

- Vores udbytte af projektet er nye idéer til ingredienser med sundhedsfremmende effekter, som vi kan tilbyde industrien. Og for at få dokumenteret effekterne, så er vi nødt til også at få lavet det her forskningsarbejde. Derfor allierer vi os med de bedste forskere, siger Kristian Albertsen, der er udviklingschef i Arla Foods Ingredients. /ritzau/