Måske slut med at vente 20 minutter på ambulancen - men kun måske

Ry har fået sin ambulance, men den kommer kun til at holde i Ry nogle gange. Seniorrådet håber, at det vil betyde færre eksempler på ambulancer, der er 20 minutter undervejs

Ry fik tirsdag sin første midlertidige ambulance på besøg i den nye garage. Om det hjælper på responstiderne, er Seniorrådet spændt på. Genrefoto. Foto: Anders Debel Hansen - Ritzau Scanpix

Tirsdag kunne borgerne i Ry for første gang se deres nye ambulancegarage i brug. Garagen er blevet en realitet efter det lokale seniorråds hårde lange kamp, men er kun en såkaldt fremskudt placering, hvilket betyder, at ambulancerne kan bruge den som en midlertidig holdeplads.  

Derfor er begejstringen hos Seniorrådets næstformand også begrænset.

- Så længe ambulancen er i Ry, er den en hjælp og vil nedbringe responstiderne. Men vi er ikke naive. Ambulancen er jo ikke i Ry hele tiden, så vi følger udviklingen i responstiderne tæt. De kan kun blive bedre, siger næstformand i Seniorrådet i Skanderborg Kommune og beboer i Ry, Karl Erik Jørgensen. 

02:02

VIDEO: De såkaldte fremskudte ambulancer får kritik. Se et tv-indslag fra februar 2018 her.

Luk video

Seniorrådet har set eksempler på ambulancer, der var 20 minutter om at nå frem til nødstilfælde i Ry og Gl. Ry. 

- Det var helt utilfredsstillende, siger Karl Erik Jørgensen. 

- Hvis du får et hjertestop og ikke får hjælp inden 5-8 minutter, er du enten hjerneskadet eller død. På det punkt var vi efterladt på en ødemark herude. 

Opgørelse fra 2016. Kilde: Region Midtjylland

Ønskede mere

Borgmester i Skanderborg Kommune Jørgen Gaarde (S) er godt tilfreds med den nye fremskudte ambulance i Ry.

- Personligt vil jeg glæde mig over det her. I politik må vi tage sejrene én ad gangen, siger Jørgen Gaarde, der dog kunne have ønsket sig mere.

- Der er ingen tvivl om, at vi absolut ønskede, at man i Ry og Gl. Ry kunne være mere sikre på, at responstiden fremover altid ville ligger på et højere niveau end i dag. Men det er alene regionen, som beslutter det, og det må vi erkende.   

01:40

VIDEO: Anders Kühnau forklarer, hvordan de såkaldte fremskudte ambulancer skal fungere.

Luk video

Mere på vej?

Det er hospitalsudvalget i Region Midtjylland, som beslutter, hvor mange ambulancer, der skal være i Region Midtjylland, og hvor de ambulancer skal køre fra. Og i første omgang blev det altså kun til den midlertidige ambulanceplads i Ry.

- Hvis vi skulle have en fast ambulance i Ry, skulle vi udvide beredskabet, siger formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Henrik Gottlieb (S). 

Læs også Knud har kæmpet for grusvej i 40 år - to gange har han truet med selvmord

Men udvalget behandler fortsat ambulanceområdet og vil fortsætte med det ind i maj måned, så Henrik Gottlieb vil ikke afvise, at der kan ske mere på sigt. 

- Vi er i gang med en behandling af ambulanceområdet i udvalget, som fortsætter ind i maj måned, hvor vi ser på, hvad der mere skal ske. Jeg lover ikke noget, men vi kigger fortsat på det i hospitalsudvalget, siger han.