Må jeg amme her?

Ny café-guide for ammende mødre

Foto: Flickr

Skal det være tilladt at amme sit barn på en café? Er amning en ret, eller overskrider man blufærdighedsgrænser ved at amme i det offentlige rum?

Disse emner bliver heftigt diskuteret i øjeblikket, og nu kommer to aarhusianske kvinder, Anne Vinsløv Andersen og Rikke Fredsø med et bud på en løsning.

De vil udvikle en café-guide, som skal imødekomme både ammende mødre, fædre på barsel, øvrige café-gæster og café-personale i det aarhusianske restaurationsmiljø.

- For os handler café-guiden ikke om feminisme eller privat ejendomsret. Vi har selvfølgelig en holdning til sagen, men den lægger vi på is i denne sammenhæng. Nu handler det om at skabe et praktisk og professionelt redskab til gavn for Aarhus? borgere, så vi undgår ubehagelige konfrontationer, siger Anne Vinsløv Andersen ifølge Århus Stiftstidende.

Grønne, gule og røde caféer

De to kvinder vil meget gerne i kontakt med blandt andet jordemødre, sundhedsplejersker, café-ejere, ammende mødre og fædre, og grundidéen er at udvikle et system til caféerne med "grøn, gul, rød"-symbolik.

Grøn vil betyde, at forældre både kan amme eller varme flasker og skifte barnet på den pågældende café. Gul kan betyde, at man gerne må amme, men at der måske ikke er en pusleplads. Her kan café-ejeren også henvise til, at man for eksempel skal kontakte personalet om barnevognsparkering. Rød kan blive aktuel, hvis en café-ejer ikke ønsker amning i cafeen.

Det vil være frivilligt for caféerne at deltage.

Tag hensyn til hinanden

For Anne Vinsløv Andersen og Rikke Fredsø handler det blot om at imødekomme cafépersonalet, mødrene, fædrene og børnenes behov samt øvrige café-gæster.

- Café-guiden skal udvikles respektfuldt. Vi opfordrer til, at alle tager hensyn til hinanden, siger Rikke Fredsø.

Kvinderne håber, at projektet munder ud i udviklingen af en hjemmeside og eventuelt en app.