Lysbilleder og hygge skal skabe tryghed

Regionshospitalet i Randers har igangsat nyt projekt, der skal gøre det mindre skræmmende at være på hospitalet

02:39

1 af 2

Det kan være skræmmende at være omgivet af slanger og måleapparater, når man er indlagt på hospitalet.

På Regionshospitalet Randers vågner børnene nu i stedet op til beroligende billeder af antiloper på den afrikanske savanne eller havets blide bølger.

Det sker som en del af et projekt der har fokus på at gøre hospitalsoplevelsen mere tryg for både børn og deres forældre.

Som et forsøg har hospitalet indrettet en opvågningsstue i mere hjemlige omgivelser. Via en projektor kan børnene kigge på stemningsbilleder, når de vågner af deres narkose. På et bord står er der tændt LED-stearinlys, og der er også mulighed for at sætte sig til rette i en blød sofa.

Hospitalsapparaterne er til gengæld gemt væk bag en skydelåge. Erfaringen er nemlig, at de kliniske, hvide omgivelser kan virke afskræmmende:

- Det skaber genkendelighed for barn og forældre, og det er også med til at mindske oplevelsen af at være på sygehuset som noget fremmed og angstprovokerende, siger sygeplejerske Pia Larsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Udover at skabe tryghed håber afdelingssygeplejerske Lise Lund Elsberg også, at den mere hyggelige stue kan få betydning for patienternes behandling:

- Vi håber at ved at skabe den her tryghed for børn og forældre, at de simpelthen har brug for mindre smertestillende, siger hun.

Idéen er, at den børnevenlige opvågningsstue med tiden kan udbredes til andre afdelinger på hospitalet.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se, hvordan opvågningsstuen ser ud.