- Lyder for godt til at være sandt

Naser Khader betvivler stop af rejser til Syrien

Naser Khader har svært ved at tro på, at Østjyllands Politi har fået stoppet unges rejser til Syrien for at deltage i hellig krig.

- Det lyder for godt til at være sandt. Jeg vil gerne tro på det, men jeg tvivler stærkt på det. Jeg er meget, meget skeptisk, siger Naser Khader, der er Syrien-ekspert.

Siden januar har et tæt og utraditionelt samarbejde mellem Østjyllands Politi, Aarhus Kommune og muslimske foreninger helt standset trafikken af unge, der drager i hellig krig i Syrien. Det har Østjyllands Politi fortalt, og disse erfaringer har politiet taget med til Folkemødet på Bornholm i denne weekend for at dele ud af.

Men Naser Khader tror ikke, at man ved hjælp af dialog og samtaler kan stoppe de unge, der er opsat på at drage af sted.

- Strømmen til Syrien af jihadister fra hele verden fortsætter, og det gør den også fra Danmark, og så tænker jeg: Hvorfor skulle Aarhus være det eneste sted, hvor der ikke kommer flere jihadister fra? Jeg tvivler på det. Helt konkret har jeg kendskab til et enkelt eksempel med en person, der har relationer til moskéen på Grimhøjvej, der tog til Syrien i begyndelsen af marts, så jeg er skeptisk, siger Naser Khader og tilføjer:

- Nogle af de unge, hardcore jihadister, der er fastbesluttet på at tage derned og som pendler frem og tilbage mellem Syrien og Danmark, dem kan man ikke tale fra at tro på det. At man tror, at man kan tale dem fra det er dybt naivt, siger Naser Khader.

Han mener, at det sagtens kan være, at disse unge har fundet andre steder at komme end i den omstridte moské på Grimhøjvej i Aarhus Vest.

- Der kan være noget om, at der er så meget fokus på Grimhøj fra PET og politiets side, at det hindrer nogle i at komme i Grimhøj, men de kan ikke være sikre på, at det ikke kan ske andre steder i Aarhus eller omegn, siger Naser Khader

I januar kom det frem i medierne, at 27 unge aarhusianere er rejst til Syrien. Ud af dem har 22 haft sin gang i moskéen på Grimhøjvej i Aarhus.