Lurer på ansatte

Buskontrollører er blevet suspenderet og bortvist

Stadig flere arbejdsgivere benytter sig af smart teknologi indbygget i arbejdsredskaber for at overvåge deres ansatte, skriver Avisen.dk.

Senest er ni buskontrollører fra Aarhus blevet fyret eller bortvist efter sager, der alle bygger på, at arbejdsgiveren har tappet data fra deres håndholdte computere.

- Vi får flere og flere teknologier på arbejdspladserne, som også er overvågningsteknologier, forklarer lektor Peter Lauritsen fra Aarhus Universitet, der forsker i overvågning.

- Det er redskaber bygget til at forhindre butikstyveri eller til at kontrollere billetter i busserne, men de har også det aspekt, at man kan se, hvor folk er, eller hvad de laver. Det giver en overvågningsmulighed, som arbejdsgiveren kan have svært ved at modstå, uddyber han over for Avisen.dk.

Busselskab meldt til Datatilsynet

I sagen fra Aarhus har kontrollørernes fagforening FOA har meldt busselskabet til Datatilsynet for overtrædelse af persondataloven.

- Vi ser flere og flere eksempler på, at arbejdsgiverne bruger medarbejdernes elektroniske arbejdsredskaber til at sidde og fedte i: Hvad laver de så, og hvor har de været henne?, siger formanden for FOA Aarhus, Kirsten Normann Andersen, der understreger, at sagen ikke er enestående.

Ifølge juraprofessor Peter Erik Blume fra København Universitet har arbejdsgiverne ret til at anvende data fra eksempelvis en håndholdt computer eller GPS, så længe de oplyser medarbejderne om det.