Lugtparagraf fjernes, så Aarhus må bygge boliger i højden

Folketinget ændrer den såkaldte 'lugtgeneparagraf', der har betydet, at man ikke må bygge i højden visse steder i det centrale Aarhus

Den såkaldte 'Luftgeneparagraf' i Planloven kommer ikke længere til at være en hæmsko for at bygge i højden ved for eksempel havnearealerne i Aarhus.

Den særlige paragraf i Planloven forsvinder.

02:12

VIDEO: Mere end 8.000 aarhusianere sagde i juni 2017 ned til Aarhus Kommunes planer om at udvide Tangkrogen ved at fylde jord i Aarhusbugten. Indslaget er fra 25. juni 2017.

Luk video

Luftgeneparagraffen har betydet begrænsninger på byudviklingen i dele af Aarhus og været en hinder for, at der kan bygges boliger i højden.

Blandt andet i byudviklingsområder som Aarhus Ø, ved Rutebilstationen og ved Frederiks Plads.

Læs også Lidl har fået lov til at rykke ind i kreativ bydel

Åbne vinduer i alle nye boliger

Luftgeneparagraffen blev indført i sommeren 2017, for at undgå lugtgener fra omkringliggende virksomheder. Jo højere man er i en bygning, jo større er lugtgenerne.

Indtil da havde man løst luftgenerne ved at hente ventilationsluft ind længere ned i en en bygning. Men det blev der sat en stopper for. Lugtgeneparagraffen fastslog, at der skulle kunne være åbne vinduer uden luftgener i alle nye boliger. Den tekniske løsning var ikke længere mulig med paragraffen.

Det er fantastisk for os, der arbejder med byudvikling.

Rune Kilden, byudvikler, Aarhus

- Det er fantastisk for os, der arbejder med byudvikling, siger Rune Kilden, der er byudvikler i Aarhus.

Der var begrænsninger i den gamle planlov, som virkede noget teoretiske.

- For eksempel at vi ikke kunne bygge boliger over en vis højde. Højden varierer rigtig meget af, hvor i Aarhus man er. Det åbner op for, at vi står lidt mere frit, siger Rune Kilden.

00:36

VIDEO: Her kan du se udsigten fra den dyreste lejlighed i Bjarke Ingels-projektet AARhus. Den er stadig til salg og koster 25 millioner kroner. Videoen er fra 12. april 2018.

Luk video