Lov skal stoppe ulovlige gifte

Handel med ulovlige pesticider gøres sværere

Genrefoto

Et nyt lovforslag skal sørge for, at brugen af og handlen med ulovlige pesticider bliver sværere. Det skal ske gennem mere samarbejde mellem erhvervs- og miljømyndigheder og SKAT. Det fortæller DR Østjylland.

Samarbejdet har allerede været med til at afsløre en gødningsmafia, som indtil videre tæller to bagmænd og 18 landmænd i Østjylland. I den sag er der ulovligt indført 15.000 ton gødning og 45 ton pesticider.

Socialdemokraternes miljøordfører i Folketinget, Torben Hansen, mener, at det er trist, at der findes et marked for at aftage de ulovlige pesticider. 

- Det helt grundlæggende er, at vi ikke skal have ulovlige pesticider på de danske marker. Det skal vi gøre, alt hvad vi kan for at bekæmpe, siger den randersvalgte miljøordfører til DR Østjylland. 

Øget kontrol hjælper ikke
Ud over en omlægning af afgifterne, er der lagt op til både mere grænsekontrol og mere kontrol af hver enkelt landmand.

Men øget kontrol fanger ikke de brådne kar blandt landmændene, som absolut vil snyde med sprøjtegiftene, lyder reaktionen fra en af de østjyske landboforeningsformænd.

- Som landmænd oplever vi enormt stor kontrol. Nærmest konstant. Og vi er rigtigt ærgerlige over nogle få brådne kars ageren, som gør, at alle landmænd skal kontrolleres noget mere, siger Steen Vindum, formand for Landbrug Midt Øst til DR Østjylland.

Socialdemokraternes miljøordfører, Torben Hansen, håber da heller ikke, at kontrollen kommer til at stå alene.

- Jeg håber da, at nogle af de her landmænd også tænker, at de har et ansvar overfor det grundvand, som skal være rent også til de kommende generationer, siger han.  

Loven forventes at blive vedtaget på tirsdag.