Lossepladser truer vandet

Risiko for forurening fra gammelt skrot og affald

03:42

Flere hundrede gamle lossepladser kan være en trussel mod miljøet i Østjylland.

I 1960'erne og 1970'erne blev affald fra både landbrug, industri og private husholdninger hældt usorteret i store huller og grusgrave. Nogle af hullerne er lige så store som fodboldbaner.

I alt findes der i dag 348 nedlagte lossepladser i Østjylland. Lossepladserne indeholder alt lige fra gamle cykler og havemøbler til batterier, køleskabe og pesticider.

I dag er flere af lossepladserne under mistanke for at forurene drikkevandet. Blandt andet kommer en del af det aarhusianske drikkevand fra et vandværk ved Åbo, der ligger tæt på en tidligere losseplads ved Harlev vest for Aarhus.

Forsyningsselskabet Aarhus Vand har allerede konstateret, at vandet i nærheden af lossepladsen er forurenet. I øjeblikket er vandet fra syv af områdets i alt ti boringer ikke egnet som drikkevand.

- Det er jo ikke en god situation for os. Den mængde vand, vi ikke kan hente dér, den er vi jo nødt til at hente på nogle andre kildepladser lige nu, siger geolog ved Aarhus Vand Bo Vægter til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Kort: Her er der lossepladser

Aarhus Vand har gjort en ekstraordinær indsats for at dæmme op fra forureningen fra de nedlagte lossepladser. For eksempel pumpes vandet op i nærheden af nedlagte lossepladser for på den måde at undgå, at det blander sig med drikkevand.

Derudover bliver der plantet ny skov i særligt sårbare områder - både for at forhindre forurening fra lossepladser og for at undgå sprøjtemidler fra landbruget.

Geolog Jan Vægter er fortrøstningsfuld i forhold til, at indsatsen bærer frugt.

- Vi bruger flere hundrede millioner kroner i de nærmeste år på at beskytte grundvandet. Jeg er sikkert på, at der er rent vand til alle forbrugere - også om 20, 30 og 50 år, siger han.

Ifølge Danmarks Tekniske Universitet er der i Østjylland formentlig flere nedlagte lossepladser end de 348, som Region Midtjylland har opgjort.

I videoen øverst på siden kan du se mere om forureningen fra de gamle østjyske lossepladser.