Lokaløl produceres ofte i udlandet

Raasted Bryghus er blandt de microbryggerier, som får brygget en del af sin øl i udlandet

De danske mikrobryggerier reklamerer gerne med deres lokale tilhørsforhold, men når man køber deres øl i supermarkederne, er der stor sandsynlighed for, at det er produceret på et bryggeri i udlandet.

Flere mikrobryggerier har lagt størstedelen af produktionen i andre og billigere lande, som Polen, Sverige og Belgien - og ofte oplyser de ikke om det, skriver Politiken.

- Det er bare ikke godt nok, siger formanden for Danske Ølentusiaster, Bo Jensen, en forbrugerorganisation med mere end 9000 medlemmer.

- Jeg er ligeglad med, hvor øllet bliver lavet henne, men de skal oplyse om det. Og at udgive sig for, at øllet er fra et lille mikrobryggeri eller gårdbryggeri, og så er den lavet et helt andet sted, er noget svineri, siger han til Politiken.

For eksempel får Bryggeri Skovlyst i Hareskoven nord for København brygget en del af sin øl i Polen. Raasted Bryghus uden for Randers får brygget en tredjedel af sin øl i udlandet, blandt andet i Belgien. Bryggeriet Mikkeller, der er anerkendt for sine eksperimenterende øl, får lavet meget af sit øl i Belgien og Norge.

Forbrugerrådet er opmærksom på problemet.

Formand Camilla Hersom siger, at der ikke er krav om mærkning af oprindelsesland, når det gælder øl. Det er derfor ikke ulovligt at nøjes med at skrive, at øllet er brygget i EU.

- Men det er stærkt vildledende at påstå, at øl er brygget på et lille lokalt bryggeri, hvis det ikke er tilfældet, siger Camilla Hersom til Politiken.