Løftet pegefinger til Randers Kommune i skolesag

Randers Kommune skulle have givet byrådspolitikere indsigt i PowerPoints, konkluderer Social- og Indenrigsministeriet

Det var forkert, da flere politikere i Randers Byråd fik afslag på at se materiale i den meget omdiskuterede sag om skolestrukturen i kommunen.

Det konkluderer Social- og Indenrigsministeriet i en udtalelse, som er offentliggjort i dag, mandag. Dermed har Social- og Indenrigsministeriet omgjort den udtalelse, som statsforvaltningen kom med i første omgang.

Læs også Statsforvaltning lukker skolesag

Det betyder, at Randers Kommune med borgmester Claus Omann Jensen (V) får et løftet pegefinger.

De omdiskuterede dokumenter indgik som en del af forhandlingerne i forbindelse med skoleforliget i Randers, som betød lukning og omstrukturering af kommunens skoler. 

Måtte ikke se PowerPoints
Sagen drejer sig blandt andet om informationer i en PowerPoint-præsentation, som blev vist på et lukket møde i forbindelse med sagen om ændringerne i skolestrukturen i Randers Kommune.

Den PowerPoint-præsentation ville flere medlemmer af byrådet, mindretallet, som ikke var med til mødet, gerne se, men det fik de ikke lov til. 

Læs også Omann: Det er upopulært at lukke skoler

Sagen blev rejst på opfordring af Velfærdslisten og Beboerlisten med Kasper Fuhr Christensen og Bjarne Overmark i spidsen, der mente, at det var i strid med reglerne, at de blev udelukket fra at få indsigt i dokumenterne.

Og det har Social- og Indenrigsministeriet så i dag givet dem ret.

Dermed konkluderer Social- og Indenrigsministeriet, at byrådsmedlemmer, som ønsker det, kan få lov til at se dokumenter i en kommunal sag, der har været forevist andre byrådsmedlemmer, og at det gælder uanset, om man har set dokumenterne, fysisk har haft dem i hånden, eller om de set dem på en skærm eller lignende.

Læs også - Et klokkeklart lovbrud

Ministeriet konkluderer derfor... 'at Randers Kommune i foråret 2014 tilsidesatte bestemmelsen i den kommunale styrelseslovs § 9 ved at meddele et byrådsmedlem afslag på en anmodning om indsigt i PowerPoints, som havde været forevist andre byrådsmedlemmer på møder med forvaltningen.'

Udtalelsen fra ministeriet har ikke betydning for selve beslutningen om et nyt skoleforlig i Randers Kommune.

Du kan læse hele udtalelsen fra Social- og Indenrigsministeriet her.