Løb tør for stemmesedler

Vraget kandidat: En katastrofe

Lone Bluhme foran Michael Kviums portræt af afdøde borgmester Jan Trøjborg. Arkivbillede

En del vælgere fik ikke stemt, og adskillige måtte vente på at stemme på valgdagen i tirsdags, fordi man på flere valgsteder i Horsens løb tør for stemmesedler til regionsrådsvalget. Det skriver Horsens Folkeblad.

Avisen har været i kontakt med en række borgere, som måtte vente på, at flere stemmesedler blev fremskaffet ved afstemningssteder i Horsens. Det skete både i Stensballe, i Søvind og på Højvangskolen.

I Stensballe ventede nogle borgere i 30-45 minutter, andre opgav helt at stemme. En vælger fortæller til Folkebladet, at han på valgstedet i Stensballehallen fik at vide, at det da - først på aftenen - var tredje gang, man løb tør for stemmesedler.

- Jeg har aldrig været ude for noget lignende, siger Hans Henriksen fra Stensballe - én af de borgere, der kun fik stemt til kommunalvalget. Han afleverede sit valgkort, men fik kun udleveret stemmesedlen til kommunalvalget, fordi man ikke havde flere stemmesedler til regionsrådsvalget.

En anden, Jesper Naeve Jensen, fortæller:

- Vi fik omkring kl. 18.30 besked om, at der ikke var flere stemmesedler, og at man ikke vidste, hvornår der kom flere. Jeg synes virkelig, det er mærkeligt, at der ikke er styr på noget så elementært som stemmesedler.

Han gik hjem og vendte tilbage tre kvarter senere, da der var kommet nye forsyninger af stemmesedler - og fik stemt til både byråd og regionsråd.

- Hvis vi første gang havde fået at vide, at det kun var stemmesedler til regionen, der manglede, havde vi her og nu stemt til byrådet og opgivet at stemme til regionen, fortæller han.

- Mange viste velvilje til at vente, men der var også mange, der gik hjem, fortæller en anden vælger, Jørn Simmenæs, som vurderer, at han selv var til stede i en halv times tid, mens valgstedet var løbet tør for de gule stemmesedler.

En anden, der mødte op til et valglokale uden stemmesedler, fortæller, at "mange var utilfredse med forløbet".

Kommunens ansvar

Det er kommunernes ansvar, at der er stemmesedler nok til stede på valgstederne, lyder det fra Indenrigsministeriet.

- Der står ikke noget specifikt om stemmesedler i reglerne, men der står, at kommunalbestyrelserne skal sørge for de fornødne forberedelser, og det indbefatter selvfølgelig, at der skal være nok stemmesedler. Og er der ikke det fra starten, må de jo i god tid sørge for at få flere frem, siger ministeriets valgkonsulent Nicoline Nyholm Miller.

Hun har ikke før hørt om, at valgsteder er løbet tør for stemmesedler.

Manglede 163 stemmer i at blive valgt

Socialdemokraten Lone Blume, der boede sammen borgmester Jan Trøjborg ved hans død i maj 2012, er nu første suppleant til regionsrådet med 2.423 personlige stemmer. Yderligere 163 krydser ved hendes navn kunne have sikret hende en plads i regionsrådet. Hun siger til Horsens Folkeblad:

- Det kan simpelthen ikke passe, at man kan løbe tør for stemmesedler. Det er da en katastrofe. Man skulle ikke tro, man kunne lave så banal en fejl i 2013. Man burde have præcis det antal stemmesedler på valgstedet, der er stemmeberettigede til, siger Lone Blume.

- Jeg bliver da rigtig irriteret over fejlen. Man skal være en meget aktiv samfundsborger, hvis man skulle vende tilbage for at sætte det kryds. Hvad det ville have betydet for mig, hvis man ikke var løbet tør for stemmesedler, ved jeg selvfølgelig ikke.