Livsfarligt at være vejarbejder

Forgæves kamp mod ulykker ved vejarbejde

Der kommer stadig flere ulykker i forbindelse med vejarbejde, selv om en række kampagner har forsøgt at dæmpe problemet, skriver Fagbladet 3F.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at der i 2011 var 273 ulykker på vejstrækninger med vejarbejde. Ulykkerne dræbte tre personer, mens 63 kom alvorligt til skade. Tallene dækker både over trafikanter og vejarbejdere.

Det er det højeste antal ulykker siden 2007, og en stor stigning i antallet af personer, som kommer alvorligt til skade.

Stigning på 50 procent

For fem år siden kom 42 mennesker alvorligt til skade, så trods den store fokus i de efterfølgende år, er der sket en stigning på 50 procent.

Michael Kirkfeldt er formand for gruppen for trafiksikkerhed i KTC, som er en organisation af topchefer fra kommunernes tekniske afdelinger.

Han oplever en kultur hos en gruppe trafikanter, som er meget svær af ændre.

Bilister mangler respekt

- Der er en manglende omtanke, og nogle tænker kun på, hvordan de kan komme hurtig frem. Mange tilsidesætter skiltningen og udviser ikke den nødvendige respekt.

- Der er nogen, som tror, de kan sende sms'er, drikke kaffe eller bruge eyeliner, mens de kører i bil. Det er en udfordring, vi som kommuner er nødt til at tage op, siger Michael Kirkfeldt, som til daglig er vejchef i Aarhus Kommune.

Fakta: Ulykker ved vejarbejde

2011: 273

2010: 216

2009: 197

2008: 227

2007: 261