Det skete der i dag: Præst tiltalt for sexovergreb

I dag, mandag, begynder retssagen mod en tidligere frikirkepræst fra Silkeborg, der er tiltalt for overgreb på otte unge. Følg retssagen direkte i en liveblog nederst i artiklen

En frikirkepræst er tiltalt for overgreb på otte unge. Følg retssagen live nedenfor.

En tidligere frikirkepræst fra Silkeborg skal i dag for Retten i Viborg. Han er tiltalt for overgreb på flere børn og unge i perioden fra marts 2006 til 2011 i forbindelse med hans arbejde som præst.

Du kan følge retssagen i livebloggen i bunden af artiklen. Mandag og tirsdag vil frikirkepræsten blive afhørt.

Manden er tiltalt for flere seksuelle overgreb begået mod i alt otte unge mennesker fra den kirkes menighed, han var præst i.   

Læs også Tiltalt for sex-overgreb: I dag begynder retssagen mod frikirkepræst

Udnyttede stilling som frikirkepræst

Blandt ofrene er børn, der ved overgrebet var ned til 13 år. Af anklageskriftet fremgår det, at alle ofrene er blevet seksuelt misbrugt gennem minimum et år, mens tre af ofrene er blevet misbrugt over en fireårig periode. 

Tiltalen lægger vægt på, at manden har udnyttet sin stilling som frikirkepræst og benyttet langvarig psykisk manipulation til at begå overgreb mod personer, som han var betroet til undervisning eller opdragelse, og som han i kraft af sin alder og erfaring var overlegen i forhold til.

Læs også Sigtet for flere overgreb: Frikirkepræst fra Silkeborg anholdt

Kom frivilligt til Danmark fra USA

Politiet fik den første anmeldelse i 2012. Men da beviserne ikke var tilstrækkelige, blev der ikke rejst sigtelse i den konkrete sag. Siden kom flere anmeldelser til og i 2016 tog politiet sagen op igen.

Manden opholdte sig på daværende tidspunkt i USA, hvor han i forvejen var anholdt for at have drevet kasino og for at have serveret alkohol til unge. Efter aftale med sin forsvarsadvokat og Midt – og Vestjyllands Politi kom han frivilligt til Danmark i marts 2017. 

Læs også Bente har mødt frikirkepræst: Han skal have den højeste straf

Han blev anholdt og varetægtsfængslet, da han landede i Billund Lufthavn.

Fængselsstraf og mulig udvisning fra Danmark

Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf og ønsker derudover, at manden skal frakendes retten til erhvervsmæssigt, eller i forbindelse med fritidsaktiviteter, at beskæftige sig med børn og unge under 18 år på ubestemt tid.

Den tidligere frikirkepræst er sigtet efter paragraf 223, der omhandler samleje med personer, som er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse. Strafferammen ligger på fire år.

Læs også Politiet arbejder på at få udleveret frikirkepræst fra USA

Manden havde indtil april 2016 delt amerikansk og dansk statsborgerskab. Derefter valgte han at frasige sig sit danske statsborgerskab, og derfor kan han også risikere at blive udvist fra Danmark.

Der er afsat 10-11 dage til den omfattende sag. Du kan følge mandagens afhøring af den tidligere frikirkepræst nedenfor. Retssagen starter klokken 9. Der er navneforbud i sagen.

Overblik

Live fra retten: Frikirkepræst tiltalt for overgreb på unge