Letbane skal måske betales af pensionspenge

Både Socialdemokraterne, SF og regeringen vil lade pensionskasser investere i infrastruktur.

Over hele landet skal dele af vejnettet og jernbanen betales og drives af pensionskasser. En ide både regeringen, S og SF er med på.

- Pensionskasserne investerer i infrastruktur i andre lande, og det kunne være fornuftigt, at de også fik muligheden for at lave de investeringer i Danmark. Det vil dels gavne pensionsopsparingerne og dels bidrage til at øge aktiviteten i samfundet uden at belaste statsbudgettet, siger SF's finansordfører, Ole Sohn.

Det kan betyde, at en letbane i Århus bliver betalt og drevet af pensionsselskaberne, men det skal gøres, så både kunder og stat får glæde af det.

- Det skal være en god forretning for både staten og pensionskasserne, og det afhænger af

tilrettelæggelsen, siger Ole Sohn.

Transportminister Hans Christian Schmidt er også i gang med at undersøge, hvordan pensionsmilliarder kan komme danske trafikanter til gode i stedet for i dag, hvor ATP for eksempel har penge placeret i veje i både Australien og USA.

Han slår dog fast, at pensionsselskaber ikke skal regne med, at staten med den ene hånd giver garantier for at sikre økonomien og med den anden lader et overskud gå videre til pensionsselskaber.

- Vi skal sørge for, det bliver professionelt. Det skal ikke være sådan, at skatteyderne løber risikoen, og andre får den økonomiske gevinst. Så kan vi selv låne pengene, siger Hans

Christian Schmidt.