Leif fik 21 fup-opkald på en dag - her er hans råd til andre

Leif Fritsdal er tit generet af fup-opkald. Han har knækket koden, men vil gerne give et par råd til andre

Det er ikke uvant for os, men hvis det er nogle, der er ikke er så rutinerede i alt det her, så kan man godt blive snydt, lyder det fra Leif Fritsdal.

Fredag i sidste uge var en træls dag for Leif Fritsdal fra Ry. Han fik nemlig ikke mindre end 21 opkald fra svindlere, der ville have ham til at ringe op til et udenlandsk nummer.

Leif tog mod opkaldet én gang, men i stedet for at ringe tilbage, googlede han nummeret og fandt ud af, at det var fupnummer.

Jeg er ikke den eneste, der får de her opkald. Når man går ind på google, så kan man jo se, at der er rigtig mange, der får dem. 

Leif Fritsdal

Hvis Leif Fritsdal havde ringet tilbage, var han blevet takseret for en meget høj opkaldsafgift.

- Min telefon blev ved med at ringe. Det var med et ukendt nummer og efterhånden fandt jeg ud, at det var et fake nummer. Den ringede 21 gange, talte jeg, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 22-årig kvinde mister 7000 kroner over telefonen

Leif Fritsdal er pensionist, men er aktiv i organisationen Rotary International. Af samme grund har han blandt andre lande kontakter i Uganda, Schweiz og USA.

- Jeg får jo nogle internationale opkald, men jeg kan efterhånden se, om det er fake eller ej. Jeg har googlet numrene, og jeg kan se, at dem skal jeg holde mig langt væk fra, siger han.

01:22

Her viser Leif Fritsdal, hvordan han håndterer fup-opkald.

Luk video

Sådan ved man, om det er fup

Selvom Leif Fritsdal nu kan se, om det er et fupnummer eller ej, når telefonen ringer, så er han bekymret for, om andre hopper i fælden. 

- Jeg er ikke den eneste, der får de her opkald. Når man går ind på google, så kan man jo se, at der er rigtig mange, der får dem. Det sker løbende, at min kone og jeg bliver genereret af det her. Det er ikke uvant for os, men hvis det er nogle, der er ikke er så rutinerede i alt det her, så kan man godt blive snydt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er nemt at finde ud af, om man bliver ringet op af et fupnummer.

Han vil derfor gerne give et godt råd videre til andre, der måske bliver ringet op fra et fupnummer en dag. 

- Det, der er meget typisk for opkaldene, er, at de ringer ganske kort. Telefonen ringer én gang og så en halv gang, og så bliver den afbrudt, siger han og fortsætter:

Læs også Østjysk firma fjerner netsvindel med simpel løsning

- Mit råd er, at lade telefonen ringe nogle gange. Hvis den bliver afbrudt efter halvandet ring, så lad telefonen være. Kig på nummeret og gå ind og kig på Google og se, om det er nummer, man vil ringe til eller ej.

Leif Fritsdal har desuden appen 'Mit digitale selvforsvar' på sin mobiltelefon. Der er en gratis app, der hjælper almindelige mennesker med at være sikre online og holde sig opdateret på digitale trusler via telefonen.