Leder efter dna i Tycho Brahes tænder

Den århusiansk-ledede undersøgelse af Tycho Brahes jordiske rester får nu hjælp

Foto: DR

Da forskerholdet for nogle uger siden gjorde klar til at genåbne Tycho Brahes grav i Prag, så det ikke ud til, at der var penge nok til at få lavet en dna-analyse af den verdenskendte, danske astronom.

Men nu træder professor og dna-ekspert Eske Willerslev fra Københavns Universitet til og udfører en dna-analyse af Tycho Brahes tænder, som blev taget i kisten.

- Vi havde et økonomisk problem i forhold til at få lavet en dna-analyse, men så fik jeg en aftale med Eske Willerslev, som gerne vil foretage den, fordi han synes, at projektet er spændende, siger projektleder og middelalderarkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet til Ritzau.

Jens Vellev opbevarer i Århus tre af Tycho Brahes tænder, som nu skal bruges til dna-analysen. I løbet af december tager han til København og afleverer dem til Willerslev, så dna-arbejdet kan gå i gang.

- Ved analysen kan man finde ud af, om Tycho Brahe var disponeret for sygdomme. Han døde nok ikke af disse, da han kun blev 55 år, men alligevel vil det være interessant at finde ud af, siger Vellev.

Mandag den 15. november åbnede et forskerhold med Jens Vellev i spidsen Tycho Brahes grav i Týnkirken i Tjekkiets hovedstad, Prag. Over fem dage blev indholdet i kisten undersøgt og dokumenteret, inden Brahe blev genbegravet i den samme kirke ved en højtidelighed.

Resultaterne af de mange prøver, inklusive dna-analysen, vil være klar i løbet af 2011.