Laver kortfilm til demente

50 film skal hjælpe minderne på vej

Arkivbillede

"Liv i minderne" er et nyskabende projekt fra Retrospect Film, hvor film for første gang er produceret specielt til mennesker med demens.

Projektet skal hjælpe med at give de demente bedre livskvalitet, styrke identiteten og opnå en større tryghed i hverdagen.

De 50 kortfilm er de første af sin art, og høster allerede anerkendelse herhjemme og i udlandet og er en del af et forskningsprojekt om demens.

Filmproduceren Kim Søgaard fra Retrospect Film har, i samarbejde med demenseksperter, udviklet og produceret i alt 50 kortfilm der giver den demente mulighed for at se film hvor indholdet er afstemt den dementes abstraktionsniveau.

Der er skruet ned for handling og op for stemningen med nærværende billeder og rolig klipning.

Se: Udstyr ældre med GPS!

Flere af filmene foregår i 1950'erne for netop at skubbe til de tidlige erindringer og skabe ro og glæde ved noget velkendt.

Med highlights fra livet refererer filmene til noget genkendeligt og vedkommende, som f.eks. morgensang på husholdningsskolen, når familien tager til stranden med børnene en dejlig varm sommerdag, eller når der samles neg ved høsttid. Samtidig er der også produceret en film om kærlighed og erotik.

Filmene kan bruges både som rekreation og danne basis for samtaler med familiemedlemmer og plejepersonale.

"Liv i minderne" er baseret på den forskning der findes om demens. En ekspertgruppe har defineret principperne for filmenes indhold.

Halvdelen af filmene foregår i 1950-60'erne og en del af dem bruger ADL- begrebet (Active Daily Living) så filmene ikke kun skaber et behageligt frirum men også bidrager til at påvirke f.eks. spiselysten eller forberede den demente på en aktivitet der sker i løbet af dagen.

Den anden halvdel af filmene er dokumentariske, nutidige og kan bruges som værktøjer i hverdagen, som f.eks at tage tøj på, børste tænder, eller smøre sig en mad.