Lars Larsen klar til kamp

Familievirksomheder går sammen i nyt netværk

Lars Larsen og hans virksomhed JYSK med hovedsæde i Brabrand er nu gået sammen med 10 andre af landets største familievirksomheder.

Sammen har de startet et netværk, der skal gøre opmærksom på udfordringerne ved generationsskifter i familievirksomheder.

JYSK' grundlægger er bekymret for, at kapitaldrænet fra et generationsskifte vil betyde en opbremsning af virksomhedens vækst:

- Hvis JYSK bliver tvunget til et generationsskifte i morgen, så vil de 1.000 arbejdspladser, som vi skaber om året, blive reduceret, siger Lars Larsen.

Se: Tiger Woods er velkommen

Familievirksomhederne beskæftiger i dag 1,3 million danskere. Men 10.000 af landets familie-ejede virksomheder står over for at skulle skifte ejer inden for de næste fem år.

Men med de nuværende generationsskifteregler, vil det føre til tab af arbejdspladser.

Blandt de familieejede virksomheder i netværket "Vækst i generationer" tæller blandt andet Bestseller, Danfoss og ECCO.

Målet med netværket er at gøre politikere og meningsdannere opmærksomme på konsekvenserne ved de nuværende regler for generationsskifte i virksomheder, særligt generationsskifteskatten:

- 10.000 små og store familievirksomheder skal generationsskiftes over de næste fem år. Men den nuværende generationsskifteskat dræner virksomhederne for op til 76 % af deres kapital. Det vil hæmme investeringerne og kan koste danske arbejdspladser. Derfor er vi gået sammen for at sæt-te fokus på samfundsproblemet, konsekvenserne og de mulige løsninger, udtaler bestyrelsesformand og medejer af Foss, Peter Foss.

Dansk Erhverv anslår, at 235.000 arbejdspladser er beskæftiget i de virksomheder, der står over for et generationsskifte i de kommende fem år.

Eksperter: Behov for eftersyn af skatteregler

En undersøgelse fra revisionsfirmaet Ernst & Young viser, at store familieejede virksomheder i værste fald risikerer at miste op imod 76 procent af deres egenkapital ved et generationsskifte blandt andet på grund af generationsskifteskatten.

Der eksisterer på nuværende tidspunkt ikke beregninger på, hvor mange arbejdspladser generati-onsskifteskatten præcis koster. Men eksperter er enige i, at det drejer sig om et betydeligt antal arbejdspladser, og at der er behov for et eftersyn af skattereglerne:

- Generationsskifteskatten for en familieejet virksomhed indebærer typisk et kapitaldræn i selve virksomheden. Det vil ofte betyde, at man kan skabe færre arbejdspladser og i værste fald, at man har svært ved at bevare de eksisterende. Hvis man vil fastholde og skabe arbejdspladser i Danmark, så bør man give skattereglerne for generationsskifter i familievirksomheder et eftersyn, udtaler Rasmus Feldthusen, der er professor med speciale i generationsskifter på Københavns Universitet.

Samme konklusion er direktøren i Ernst & Young nået til: - Hvis man sløjfer generationsskifteskatten mindsker det risikoen for, at danske virksomheder flyttes ud af Danmark og dermed sikres danske arbejdspladser. Jo mere gunstige vi kan gøre vilkårene for, at en virksomhed bliver skiftet fra en far til en søn desto bedre, understreger Niels Josephsen, direktør i Ernst & Young og Nordic Tax Leader.

Professor Morten Bennedsen fra Insead Business School er i gang med et forskningsprojekt om familieejede virksomheders betydning for Danmark herunder konsekvensen af generationsskifteskatten. Forskningsresultaterne forventes færdige i efteråret 2013.