Langkær Gymnasium får lov til at opdele eleverne

Undervisningsminister giver midlertidigt Langkaer Gymnasium lov til at lave klasser efter elevernes baggrund

Foto: Flemming Krogh - Scanpix

Langkaer Gymnasium i Aarhus er blevet kritiseret fra flere sider, efter at gymnasiet har opdelt de nye 1.g-klasser efter etnicitet.

På baggrund af den sag giver undervisningsminister Merete Riisager (LA) det fordelingsudvalg, som det aarhusianske gymnasium er omfattet af, lov til at fravige reglerne for fordelingen af elever.

Hvis der er andre af landets fordelingsudvalg, der også føler sig udfordret i forhold til fordelingen af eksempelvis tosprogede elever, kan de søge dispensation til at gøre det samme.

Læs også Langkær-rektor vil have nye regler for fordeling af elever

Dispensationen betyder, at fordelingsudvalget kan fordele elever mellem gymnasierne, hvis de tager hensyn til elevernes ønsker og sikrer, at fordelingen er i overensstemmelse med loven.

- Lige nu står Langkaer Gymnasium med akutte udfordringer med elevfordelingen. Det skal de have lov til at finde en midlertidig løsning på, så vi sikrer, at man lokalt får den frihed, man har behov for til at løsne situationen op nu og her, siger ministeren.

- Jeg skal ikke stå i vejen for, at man lokalt og helt frivilligt finder løsninger, så længe man overholder loven og i et vist omfang tager hensyn til elevernes ønsker og de pædagogiske kriterier, siger hun.

På et samråd tirsdag slog den nye undervisningsminister ellers fast, at der ikke bliver lavet nye regler for fordelingen af gymnasieelever på de danske gymnasier, så de kan gælde fra næste skoleår.

Den tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) varslede ellers tidligere på året, at regeringen ville arbejde for at få lavet nogle nye principper for, hvordan eleverne optages på gymnasierne.

02:44

Da nyheden om elevernes opdeling på Langkær Gymnasium kom frem, skabte det stor debat. Eleverne selv kunne godt se det fra skolens side. 

Luk video