Lang ventetid på en ny nyre

Patienter må vente længe på en transplantation

Foto: Colourbox

I denne måned er det 50 år siden, Danmarks første nyretransplantation fandt sted i Aarhus. Men det er stadig svært at få danskerne til at blive donorer.

- Hvis man spørger folk, om de vil have et donorkort og tage stilling, siger 80 procent ja. Men de får det ikke gjort. Det viser sig i donorregisteret, hvor der kun er 20 procent, der har meldt sig, fortæller formanden for Nyreforeningen i Østjylland, Ann Bellis Hansen.

Hun vil sammen med 200 andre nyrepatienter og deres pårørende fra det meste af landet møde op på Aarhus Universitetshospital i dag for at fejre 50 året for landets første nyretransplantation.

Men mange patienter må stadig vente alt for længe på en transplantation - i gennemsnit over 30 måneder. Det er længere end i både Sverige og Finland og dobbelt så længe som i Norge.

Det betyder, at mange nyrepatienter må nøjes med det næstbedste - en dialysebehanding.

- Det er et halvdagsjob - det tager 3-5 timer tre gange om ugen - plus transport. Så det kan være svært at passe et arbejde, siger Ann Bellis Hansen til DR Østjylland.

Den lange ventetid på at få en ny nyre er meget belastende for nyrepatienterne, siger den transplantations-ansvarlige overlæge Kaj Jørgensen fra Aarhus Universitetshospital.

- De risikerer at blive mere syge, mens de venter. Og de kan blive så syge, at man ikke kan transplantere dem, siger han.

Donormanglen kan hænge sammen med, hvor mange intensivpladser der er på sygehusene i for eksempel Norge og Danmark, mener Kaj Jørgensen. For de fleste donorer kommer nemlig fra intensivafdelinger.

En anden forklaring på, at der er flere organdonorer i Norge, kan være, at nordmændene tror mere på lægerne, når de siger, at en pårørende er hjernedød.

- De er ikke i tvivl om, at en patient, der er hjernedød, aldrig vil komme til live igen. Det kan almindelige danskere måske være i tvivl om, siger Kaj Jørgensen.

KILDE: DR Østjylland