Landsforening: Vi skal ikke låse udviklings-hæmmede inde

Billig magt må ikke erstatte dyrere socialpædagogisk omsorg, mener landsforening, der ikke vil låse udviklingshæmmede inde

Anni Sørensen er selv bekymret for, hvad der skal ske med hendes egen søn med udviklingshæmning, men låste døre er ikke vejen frem, lyder det. Foto: Landsforeningen Lev

Flere politiske stemmer taler nu for, at man i visse tilfælde kan låse udviklingshæmmede inde, fordi de ellers kan komme til skade ude i den store verden.

Læs også Østjysk politiker vil låse døre for udviklings-hæmmede

Det får nu Anni Sørensen, der er formand for Landsforeningen Lev, til at råbe op. Hun advarer mod at se tvang og låste døre som vejen frem.

- Vi risikerer at billig magt bliver erstatning for dyrere socialpædagogisk omsorg, og derfor handler det her også om ressourcer og stærk pædagogisk faglighed, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

Jeg har stor forståelse for pårørende, som kan være frustrerede og bekymrede, men det er ikke en god idé at lempe magtanvendelsesreglerne.

Anni Sørensen, Landsforening Lev

- Jeg er selv mor, og jeg er selv bekymret for, hvad der skal ske med min egen søn med udviklingshæmning, men mere magtindgreb og mulighed for flere låste døre er ikke den vej, vi skal gå.

Folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen har søndag slået fast, at hun mener, at en låst dør kan være en mere værdig løsning for udviklingshæmmede mennesker.

Hun vil derfor forsøge at få ændret loven på området - og socialminister Mai Mercado (K) er ikke nødvendigvis afvisende.

01:27

Socialminister Mai Mercado (K) vil se på lovgivningen på området.

Luk video

Anni Sørensen fra Landsforening Lev er bekymret for det glid, der kan komme, hvis man tillader mere magt.

- Det har en afsmittende virkning også for andre borgere, der ikke har brug for låste døre. Jeg har stor forståelse for pårørende, som kan være frustrerede og bekymrede, men det er ikke en god idé at lempe magtanvendelsesreglerne, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Rikkes søn blev væk: Fandt ham udenfor kun iført undertøj

Landsforeningen Lev mener i stedet, at man skal kigge på de bofællesskaber, hvor man ikke låser dørene.

- Det, vi anser for at være den bedste løsning, det er en stærk socialpædagogisk faglighed, det er nok ressorcer og en nysgerrighed for at afsøge andre muligheder end tvang og låste døre.

Det kan være nødvendigt - og en god idé - at overvåge visse udviklingshæmmede, pointerer Anni Sørensen, der understreger, at overvågning allerede hører inde for sociallovgivningens rammer.

Læs også Søstre vil have deres retarderede brødre låst inde