Landsdækkende samarbejde skal bekæmpe banderne

Et nyt råd skal styrke samarbejde på tværs af ministerier, kommuner og andre i arbejdet med at bekæmpe bander.

Aarhus, Odense og København har alle tre været plaget af bander. Særligt hovedstaden har hen over sommeren været ramt af en lang række skyderier mellem bandegrupperinger.

Derfor foreslår byernes tre socialdemokratiske borgmestre - Jacob Bundsgaard, Peter Rahbæk Juel og Frank Jensen - nu, at der bliver oprettet et nationalt råd til at bekæmpe bander - "Råd for Bandebekæmpelse".

- Vi har set en uhyggelig eskalering i bandeskyderier hen over sommer. Det skal stoppes. Banderne skal ikke have lov til at dominere i vores byer, siger overborgmester Frank Jensen i en pressemeddelelse. 

Et vedvarende pres på banderne

Rådet skal sikre et samarbejde på tværs af ministerier, kommuner, udvalgte faggrupper, ngo'er, boligorganisationer samt politiet, Kriminalforsorgen og Skat.

De skal blandt andet udveksle informationer, erfaringer og holde et vedvarende pres på banderne - og ikke kun, når de ligger i konflikt, forklarer Odenses borgmester.

- Skal vi vinde over banderne, så skal vi tage det lange seje træk, vi skal bekæmpe dem, når kugler flyver, som de gør nu.

- Men vi må ikke stoppe, når kuglerne ikke flyver. Det er der, vi skal bekæmpe den økonomiske kriminalitet. Det er der, vi skal forebygge tilgangen og gøre livet surt for den forretningsmodel, der styrer, siger Peter Rahbæk Juel.

Flere kommuner skal desuden involveres i indsatsen rettet 

mod bandemedlemmernes økonomiske forhold - Al Capone-metoden.

Gangsteren Al Capone menes at stå bag flere mord, men det var skattesvindel, myndigheder fik ham dømt for.

- På den måde sætter vi hårdere ind over for socialt bedrageri, leasing af biler og skattesnyd, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard i pressemeddelelsen.

Et supplement til bandepakken

Tidligere på året vedtog et flertal i Folketinget en bandepakke, der blandt andet skærpede straffen for ulovlig våbenbesiddelse.

De tre borgmestres forslag skal ses som et supplement til den del af pakken, der sigter mod øget koordinering, hedder det i pressemeddelelsen.

 Borgmestrene har henvendt sig til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med deres forslag.

Fredag eftermiddag holder justitsministeren et pressemøde, hvor han vil præsentere nye tiltag i indsatsen mod landets bander.

 

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark

Vaccine dosis.

Professorer tror på behov for at skulle revaccinere mod corona

Mia Vester, kroniker

25-årig kroniker frygter at rykke bagud i vaccinekø: - Det er et hårdt slag

Niels Rasmussen

AGF-fan håber at kunne deltage i tilskuer-forsøg: Det er jo det, vi lever for

Lone Abildtrup

play Lone er dødssyg og fanget i vaccinationskaos: Tilbudt "forkert" vaccine

AGF bronzemedaljer bronze fans fan tilskuere Ceres Park

Nyt forsøg vil sende 30.000 tilskuere på stadion